Nicole Prause, cercetător la Sexual Psychophysiology and Affective Neuroscience Lab din cadrul University of California din Los Angeles subliniază că "Nu există un om care este "bun la sex". Depinde în totalitate de partenerul tău. Dacă ţie îţi surâde scatologia, eu nu voi fi niciodată un partener bun pentru tine, pentru că asta nu se află în repertoriul meu."
Cererea constantă de sfaturi sexuale evidenţiază dorinţa umană de a te simţi încrezător şi capabil din punct de vedere sexual. "Nimeni nu vrea să fie nepriceput la sex", arată Prause - subliniind că este o zonă despre care este jenant să nu ştii nimic.
Acesta este, probabil, motivul pentru care oamenii nu comunică în legătură cu ceea ce le place sau cu ceea ce îşi doresc să ştie. Nu vor să pară nepricepuţi. "Însă expertiza nu este încorporată în informaţie. Este încorporată în individ. Pune problema altfel: Nu studia texte despre sex, ci studiază-ţi partenerul."
Dincolo de anatomia de bază şi a şti ce şi unde intră, Prause spune că dacă vrei să îţi îmbunătăţeşti viaţa sexuală trebuie să îţi asculţi partenerul. Cercetările arată că ceea ce aduce într-adevăr satisfacţie sexuală este raportul dintre parteneri.
De exemplu, cel mai bun predictor al orgasmului la femei, potrivit unui studiu publicat în American Sociological Review, este numărul de experienţe sexuale avute în cadrul relaţiei cu un singur partener. Practic, rata orgasmului şi satisfacţiei sexuale a crescut dramatic între prima experienţă sexuală cu un anumit partener şi interacţiunile ulterioare.
Relaţiile sexuale, ca oricare alt tip de relaţie, se bazează pe comunicare. În timpul experienţei, Prause recomandă să fii foarte clar în exprimare. Nu te baza pe zgomote sau gesturi, lucruri cărora nu le-aţi acordat un sens de comun acord, aşa cum se întâmplă în cazul limbajului. S-ar putea ca tu să crezi că partenerul ştie ce înseamnă că îi faci cu ochiul sau că îl strângi de mână, iar el să nu aibă nici cea mai vagă idee. Dacă îţi place ceva, spune-o clar. În cazul în care poţi fi şi mai specifică în legătură cu lucrul care îţi place, fă-o cu încredere.
Aspectele care îţi displac trebuie discutate ulterior, pe un ton afectuos. De asemenea, când vorbeşti despre ce îţi place, fii rezonabilă şi nu îi dezvălui ceva major de la bun început. De exemplu, dacă îţi place să fii sufocată cu o frânghie, ar fi indicat să îţi dai seama că este periculos şi că ar putea să îl sperie pe partener. Începe cu alte aspecte pe care ţi-ar plăcea să le introduci în dormitor şi vezi cât de deschis este. Începe cu ceva mai comun, pentru a construi încrederea.