1. Roagă-ţi un prieten să îţi povestească, ajungând până la cele mai mici detalii, despre ziua în care a absolvit liceul sau facultatea. Apoi, roagă-l să-ţi descrie cu amănunte ziua în care s-a căsătorit. În cele din urmă, spune-i să-ţi povestească despre ziua în care a împrumutat 100 de lei de la tine sau orice alt eveniment care nu s-a întâmplat în realitate. Sunt şanse mari să nu îşi "amintească" evenimentul fictiv, dar îşi va aminti cel mai probabil detalii precum vremea, cu ce erai îmbrăcat şi nu numai. Această tehnică este cunoscută drept metoda "pierdut în mall", menită să faciliteze "plantarea" de amintiri false în mintea subiectului, prin intermediul sugestiei.
2. Profită de oboseala prietenilor pentru a-i determina să îţi facă pe plac. Capacităţile mentale încep să dea rateuri în momentul în care cineva e obosit, astfel că îi va fi mai greu să distingă minciunile şi să opună rezistenţă atunci când îi prezinţi o idee. Acesta este motivul pentru care poţi determina pe cineva mai uşor să îţi facă o favoare când e obosit şi chiar să creadă o "gogoaşă" pe care în mod obişnuit ar fi identificat-o.
3. Spune-i partenerului să stea în spatele tău, ca şi când ar vrea să îţi cuprindă mijlocul şi roagă-l să te gâdile. Cuprinde-i mâinile ca în imaginea de mai jos şi vei observa că gestul nu mai are efectul obişnuit. Pentru un impact sporit, ai grijă să specifici că aceasta este o dovadă ştiinţifică a incompatibilităţii dintre voi.
4. Stai dreaptă, la doi paşi de un perete, după care aşază un scaun între tine şi perete. Apleacă-te, cu spatele drept, astfel încât să atingi peretele cu capul. Ia scaunul şi îndreaptă-ţi spatele. Ar trebui să poţi ridica scaunul fără probleme. Apoi, roagă-ţi partenerul să facă acelaşi lucru. Cel mai probabil se va dezechilibra la ultimul pas. De ce? În acest scenariu, centrul lui de greutate va fi modificat, în timp ce al tău îţi permite să îţi menţii echilibrul.
5. Introdu o cărămidă într-o cutie de carton, după care ia o cărămidă de aceleaşi dimensiuni şi cu aceeaşi greutate şi introdu-o într-o cutie mai mică. Roagă pe cineva să ridice, pe rând, ambele cutii şi să îţi spună care este mai grea. Vor spune că mai uşoară este cutia mai mică, deşi în realitate acestea au aceeaşi greutate.
6. Oferă cuiva două alimente şi roagă-l să-ţi spună dacă vreuna dintre ele pare, după gust, că ar fi râncedă. Asigură-te că unul dintre ele este vizibil stricat, în timp ce cealălalt, pe care o îl va gusta probabil primul, graţie aspectului, este perfect comestibil. Ţinând în mână celălalt aliment, care este stricat, persoana va spune că şi alimentul comestibil are un gust neplăcut. Acest lucru se întâmplă pentru că percepţia gustului este afectată şi de alte simţuri, inclusiv atingerea.
7. Vrei să faci o glumă proastă pe seama unuia dintre prieteni? Pune pariu cu el că nu poate face diferenţa între mai multe tipuri de lapte. Leagă-l la ochi şi dă-i să bea lapte de trei ori, după care, la cea de-a patra încercare, dă-i să bea suc de portocale. Aciditatea sucului de portocale, în momentul în care individul anticipa gustul laptelui, va declanşa, cel mai probabil, reflexul vomitiv. Creierul tinde să tragă concluzii pripite, ca trăsătură evoluţionistă menită să minimizeze surprizele şi să favorizeze adaptarea la mediul înconjurător.