Un studiu realizat de Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) și recent publicat în The American Journal of Pediatrics susține că alăptatul este mai sănătos decât laptele matern oferit din biberon. Studiul a urmărit evoluția a 3296 de copii aflați la vârsta de 3 luni, dintre care 27% erau alăptați, 32% hrăniți cu lapte matern din biberon, 26% alăptați și hrana completată cu formulă, iar 15% hrăniți doar cu formulă. Dintre aceștia, 12% au fost diagnosticați cu astm la vârsta de 3 ani și de pe urma acestor rezultate s-a tras concluzia că singura metodă de a preveni 100% astmul este alăptarea directă la sân.
Acest lucru nu înseamnă că trebuie să-ți arunci pompa la gunoi, deoarece chiar dacă hrănitul bebelușilor cu lapte matern din biberon nu previne astmul, acesta conține mulți nutrienți esențiali copiilor, printre care antibiotice naturale, ce împiedică răspândirea virusurilor și este mult mai ușor de digerat decât formula. În plus, acest studiu este incomplet, deoarece ia în considerare doar metodele de hrană din primele trei luni de viață. Pe lângă beneficiul descris mai sus, alăptatul apropie copilul de mamă și scade nu numai riscul de astm ci și de diabet, obezitate și deces infantil.
Din păcate, din cauza faptului că femeile se simt presate să se întoarcă la muncă pentru a contribui la cheltuielile familiale, foarte mult dintre ele aleg din start să folosească pompa de sân sau formula, alăptatul direct la sân nefiind o alternativă pentru 60% dintre proaspetele mame.
La ce riscuri îţi expui copilul dacă îi dai lapte matern muls
Deși există numeroase studii care expun beneficiile alăptatului, prea puține vorbesc despre ce înseamnă să te mulgi pentru bebelușul tău.