Laila are aproximativ 42 de ani, întrucât, ca şi majoritatea femeilor din generaţia sa, ea nu îşi cunoaşte cu exactitate data de naştere. S-a măritat la 10 ani şi nu a fost niciodată la şcoală, drept pentru care nu a învăţat să citească sau să scrie, asta din cauza sărăciei în care a crescut. Din această cauză, ea şi.a trimis copii la şcoală cu prima ocazie pe care a avut-o şi acum, fata ei de 24 de ani, conduce un ONG în Bamyan şi călătoreşte des de una singură în Kabul. Cele două fete mai mici merg la facultate în Kabul şi trăiesc acolo singure, pentru a avea parte de cea mai aleasă educaţie. Toate beneficiază de susţinerea mamei lor, când vine vorba despre credinţa societăţii, că fetele trebuie să se căsătorească de mici şi să nu lucreze nicăieri unde au colegi bărbaţi.
Laila se loveşte de multe prejudecăţi venite din partea familiei extinse şi a celor din jurul ei, care cred cu tărie că femeile ar trebui să se mărite cât mai devreme, să trăiască cu părinţii înainte de căsătorie şi să nu lucreze cu bărbaţi. Din 2001 până în zhiua de astăzi, femeile afgane au avut parte de foatre multe schimbări şi se luptă pentru a-şi îndeplini visele şi a fi independente. În aceşti 16 ani legile ţării s-au îmbunătăţit şi protejează femeile de violenţă şi hărţuire. Milioane de fete afgane merg la şcoală, accesul la serviciile de sănătate a devenit mai uşor, femeile sunt reprezentate la nivel politic şi fetele au dreptul să se înroleze în armată, ele au acum un cuvânt de spus în aproape orice domeniu. Există numeroase exemple de femei care şi-au asumat riscul public pentru a sparge anumite bariere şi a trece de tabuuri. Femeile au acum dreptul să meargă pe bicicletă, sa lupte pentru ţara lor, să cânte, să piloteze, să facă munci publice în societate, să candideze în politică, să aibă propria afacere. să devină actriţe, să facă şcoli înalte şi chiar să candideze la prezidenţie. Toate aceste lucruri fiind inimaginabile până nu demult. Înainte de războiul din Afganistan doar un nuăr foarte mic de femei din elită îndrăznea să provoace normele, dar în ziua de astăzi multe fete din mediul rural, cu părinţi analfabeţi, învaţă să scrie şi să citească.
Femeile redefinesc feminitatea, se luptă pentru drepturi şi recunoaştere atât la modul teoretic cât şi în cel mai practic mod cu putinţă. Ele se redescoperă prin arta discursului, posibilitatea de a face artă şi popularizarea vieţii lor într-o lume patriarhală. În acest demers îşi iau vieţile în propriile mâini, pun stăpânire pe corpul lor, pun la îndoială credinţe oarbe şi îşi redefinesc rolul în familie şi societate. Concepte precum virginitatea ţin acum doar de ele. Femeile afgane nu vor mai aştepta după bărbaţi să le îngrădească drepturile politice şi sociale şi fac eforturi pentru a schimba concepţiile, dar Afganistan rămâne una dintre cele mai grele ţări pentru femei. Rar trece mai mult de o săptămână în care să nu fie accidente şi violenţe legate de o femeie sau o fată sau în care reprezentantele sexului frumos care au râzbit în viaţă să nu fie ameninţate.
În timp ce femeile din Kabul luptă pentru drepturile lor prin participarea la activităţi sportive, cele din arii afectare de conflictele armate nu au acces la educaţie şi sunt acuzate de "crime morale" pentru orice. Acesta este un semnal de alarmă tras în timp ce ţara îşi continuă tranziţia, deoarece femeile ştiu că merită mai mult şi sunt dispuse să lupte pentru ceea ce vor.
La ce să te aştepţi, ca femeie, în Afganistan
Laila este o femeie afgană, care trăieşte în Bamyan, Afganistan, iar povestea ei arată transformarea acestei regiuni în ultimii 16 ani.