Înainte să ai un copil credeai că somnul este cel mai important lucru, dar acum îţi dai seama, pentru că vezi la ei, că se poate trăi şi fără prea multe ore de pus geană peste geană.
Căutarea somnului cu disperare: de la naştere până la un an
Bebeluşii au nevoie de hrană o dată la câteva ore, pentru că stomacul lor mic poate înmagazina doar o cantitate mică de mâncare. Asta contrazice nevoia noastră de a dormi în timpul nopţii.
Este posibil să te loveşti de trezitul o dată la câteva ore, mai ales dacă nu ai pe cineva care se poate duce noaptea la cel mic să aibă grijă de el. Dacă vrei să dormi şi alăptezi în continuare, va trebui să te mulgi cu pompe speciale de la farmacie şi să depozitezi laptele tău, pentru ca partenerul sau cine te ajută să-l poată hrăni pe cel mic. Această operaţiune este uşor neplăcută la început, dar te vei obişnui. În plus, ţine minte să profiţi de timpul când copilul doarme pentru a te odihni şi tu, pentru ca un copil atât de mic nu face încă diferenţa dintre noapte şi zi, deci nu va dori mereu să se culce după ce mănâncă.
Majoritatea copiilor te vor lăsa să dormi liniştită o noapte întreagă după ce depăşesc vârsta de trei luni, dar fiecare este diferit. Dacă cel mic nu se încadrează în tipare ai putea încerca să te joci mai mult cu el în timpul zilei, ca să îl oboseşti un pic şi poate chiar să îi formezi un program de somn mai bine definit. Ceea ce cu siguranţă îţi va deranja şi mai mult somnul este să sari peste orele de somn din timpul zilei. Deşi pare o idee bună să ţii copilul cât mai mult treaz ca apoi să doarmă noaptea, ţine cont de faptul că odihna zilnică este importantă în creşterea lui. De exemplu, cei între 6 şi 9 luni au nevoie de două partide de somn diurne. Ca să îl ajuţi să doarmă, pune-l pe partea stângă şi mângâie-l uşor pe spate, în timp ce şopteşti sunete specifice, liniştitoare.
Dacă totuşi bebeluşul refuză să se culce verifică întâi lucrurile evidente: are scutecul curat, mediul înconjurător este suficient de relaxant? Apoi analizează activitatea voastră de peste zi: v-aţi jucat ceva energizant chiar înainte de a-l pune în pat, a sărit peste vreun pui de somn sau l-ai dus prea târziu la culcare?
În jurul vârstei de opt luni, bebeluşul va începe să doarmă foarte bine noaptea, dar se va trezi mai des căutându-te şi îţi va fi mai greu să-l adormi, acest fenomen se numeşte anxietate de separare. Este cea mai grea perioadă, când cel mic plânge după tine şi nu eşti sigură dacă trebuie sau nu să îl ridici din pătuţ, însă cu siguranţă e mai greu pentru tine decât pentru cel mic, aşa că nu-ţi face mustrări de conştiinţă.
La ce să te aştepţi de la un bebeluş
Grijile pentru copii îţi strică de multe ori somnul, fie că te îngrijorează cearcănele negre sau plânsul bebeluşului, toate au o rezolvare.