Când suntem supărate, este afectat mai mult decât starea noastră de spirit. Acest lucru ne poate influenţa capacitatea de a lua decizii şi abilitatea de a face chiar şi acţiuni foarte simple aşa cum trebuie. Este de la sine înţeles că în această situație nimeni nu vrea ca furia să îi dicteze acţiunile, pentru că asta nu ne afectează doar pe noi ci şi pe cei din jur şi creează un efect de domino.
Este foarte importrant să ne abordăm aşa cum trebuie stările emoționale, adică să stăm un pic şi să înţelegem de unde ni se trage, chiar dacă asta înseamnă să facem o mică pauză de la rutina noastră zilnică.
1. Să îţi ascunzi furia
Ascunderea furiei este deseori încurajată şi este cu siguranţă mai uşor decât să o cercetezi. Totuşi, studiile au arătat că tinerea ascunsă a motivelor de supărare pentru prea mult timp poate afecta sănătatea, prin creşterea riscului de atac cardiac şi înrăutăţirea stării generale. Chiar dacă a-ți ascunde sentimentele nu este foarte sănătos, asta nu înseamnă să te lași copleșită de ele. În loc să reacţionezi pe moment, găseşte o cale să te comporţi civilizat şi să iei decizii în cunoştinţă de cauză.
2. Să te culci supărată
Unii oameni au tendinţa să amâne momentul confrutarii cu problemele lor pe a doua zi, însă cel mai bine pentru psihic este să nu mergi la culcare supărat. Dacă te bagi în pat cu sentimentul că eşti încă furoasa vei face doar să îţi agravezi starea a două zi, dimineaţă.
3. Să te urci la volan
Atunci când apare furia cel mai bine ar fi să nu conduci, pentru că atenţia ta nu este 100% la drum şi mintea îţi poate fugi în alte părți, rişti astfel să faci un accident. Înplus, dacă mergi pe jos, avantajul este că scapi de calorii şi slăbeşti, deci orice formă de exerciţiu fizic este bine-venită.
4. Să-ți faci publică supărarea
Cu toții avem nevoie din când în când să ne spunem off-ul, deşi nu întotdeauna are efectul scontat. Deşi în acest fel riscăm să supărăm alţi oameni, profesorul Jeffrey Lohr de la Universitatea din Arkansas este de părere că "asta te va face să te simţi bine pe moment, deşi schimbările emoţionale nu vor fi majore". Nu înseamnă totuşi că ai rezolvat problemele ci doar că te-ai descărcat.
5. Nu continua să te cerţi
Când suntem supărate este greu să ne prezentăm punctul de vedere în mod raţional. De cele mai multe ori vom ajunge să spunem lucruri pe care apoi le vom regreta. Ascultă ce are de spus cineva apoi gândeşte-te ce vrei să zici de fapt şi expune-ți argumentele. Ramâi în discuţie până când toată lumea îşi spune îngrijorările, dacă pleci nu rezolvi nimic. Este important să ne formulăm cum trebuie propoziţiile pentru a fi înţelese.
6. Expune-ţi problemele în social-media
Când ne postăm supărările pe un site de socializare ne eliberăm de un stres major. Însă aşa cum să te cerţi în mijlocul străzii poate fi jenant tot aşa şi să încingi polemici în mediul online. Da, poţi şterge ulterior un comentariu, dar rămâne în server. Cu toate acestea, să postezi şi lucruri mai puţin fericite din viaţă, nu numai excursiile minunate pe care le faci sau reţetele bune care îţi ies, poate fi un mijloc eficient de a te elibera.
7. Să nu trimiţi un mesaj persoanei pe care eşti supărată
Acest lucru are aproape acelaşi efect ca şi când ai posta public un mesaj, în ideea că odată trimis un e-mail, un sms sau o scrisoare, acestea nu se mai pot şterge. În timp ce scrisul într-un jurnal personal ajută la eliberarea stresului, publicarea acestor rânduri doar înrăutăţeşte situaţia. Orice ai face, evită să trimiți cuiva ceea ce scrii, verbalizarea este doar pentru tine. Când vei fi mai calmă poţi să revizuieşti mesajul, dacă ţii neapărat să-i trimiţi ceva cuiva.
8. Nu face apel la droguri sau alcool
Este o falsă impresie că alcoolul ajută la ceva. Ceea ce va face de fapt este să te deshidrateze, să îţi ia minţile mai mult şi chiar să te bage în depresie, deci este un pas clar către dezastru. Alcoolul îngreunează gândirea şi elimina graniţele care te împiedică să faci ceva greşit. Această stare în care intri este posibil să te facă să acţionezi în mod greşit sau să spui ceva ce vei regreta.
9. Să nu te gândeşti doar la asta
Când ne gândim prea mult la ceea ce ne-a supărat există posibilitatea ca în loc să găsim rezolvarea să ne facem alte probleme. Dacă te concentrezi prea mult pe situaţie probabilcă îţi va scăpa de sub control, pentru că te vei gândi la alte lucruri mai mici, care au dus de fapt la cearta iniţială. Vei fi copleşită de probleme. În loc să te gândeştisingură la situaţie încearcă să vorbeşti deschis şi calm cu persoana respectivă.
10. Mănânci pe fond nervos
Să mănânci când eşti nervoasă nu este niciodată bine, aşa vei consuma multe alimente de care nu ai de fapt nevoie deci multe calorii. În mijlocul unei crize, aproape nimeni nu are poftă de morcovi ci de ceva dulce sau de covrigei. Dacă mănânci necugetat în timpul unei crize emoţionale rişti să îţi slăbeşti sistemul imunitar. Mâncatul sănătos este cu atât mai important acum.