Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a realizat pentru gandul o lista a celor mai periculosi aditivi alimentari pe care ii intalnim in produsele pe care le mancam zi de zi.
Sucurile acidulate contin E 102 - tartrazina si E 110 - galben portocaliu , ambii aditivi fiind coloranti artificiali care nu trebuie consumati frecvent, deoarece ne pun sanatatea ficatului si a rinichilor in pericol. Acest colorant se mai gaseste si in prajituri, cereale glazurate, deserturi instant, peste afumat, icre de peste, sosuri, branzeturi si lactate aromate.
Galben de chinolina - E 104 este des intalnit in sucuri de grapefruit rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD -ului. Si persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina .
Dioxidul de sulf - E 220 este intalnit in bere si vin. Potrivit medicului Mencinicopschi, acest aditiv alimentar provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale.