Analiza a fost realizata in perioada 21 - 31 martie 2015, sub coordonarea doctorului bio-chimist ing. Mihai Rissdorfer pe baza informatiilor existente pe eticheta. Produsele au fost achizitionate din mai multe hypermarketuri si sunt fabricate de mai multi producatori.
"Produsele de post, in majoritatea lor, sunt dezechilibrate din punct de vedere nutritional, din cauza numarului mare de aditivi alimentari si al continutului ridicat de sare. In cazul produselor de post, ingredientul principal trebuie sa fie constituit din una sau mai multe legume, nicidecum din apa sau ulei vegetal, asa cum s-a constatat in cazul pateului vegetal", a explicat Conf. Univ. Dr. Stanciu Costel, Presedinte APC Romania.
Topul aditivilor alimentari din pateul vegetal
Din analizele APC Romania, specialistii subliniaza ca unele din pateurile analizate contin anumiti aditivi alimentari care pot provoca probleme de sanatate atunci cand sunt consumati in cantitati mari.
E1520 - Propilen glicol - produs ce se utilizeaza ca antigel in radiatoarele motoarelor si se extrage din titei. Produce stari depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic si cardiotoxic. In contact cu pielea produce dermatite.
E635 - Ribonucleotid disodic - posibil cancerigen, dar se regaseste in 29 dintre pateurile vegetale analizate.
E621 - Monoglutamat de sodiu - produce dureri de cap, slabiciune, greata, arsuri, astm, poate declansa Alzheimer si Parkinson. Nu trebuie consumat de femeile insarcinate, copii, hipoglicemici, batrani sau cardiaci. Se regaseste in 57 dintre pateurile vegetale analizate.
E412 - Guma guar - Un aditiv ce poate fi consumat moderat pentru ca produce balonari, greata, crampe, astm, alergii, eczeme. Este prezent in 28 de sortimente incluse in acest studiu despre pateul vegetal.