Sa ne gandim la o ceasca de cafea americana. O putem gasi peste tot si poate fi facuta de oricine. E ieftina si poate fi reumpluta pe gratis. Fiind de obicei lipsita de aroma, poate fi diluata dupa gust. Ceea ce pierde din farmec castiga in marime. Este cea mai democratica metoda de a introduce cafeina in corpul uman.
Sa ne gandim acum la o ceasca de espresso italian. Ea necesita o aparatura scumpa. Raportul dintre pret si volum este scandalos, indicand o indiferenta fata de consumator si o ignorare a regulilor pietei. Satisfactia estetica aferenta bauturii depaseste cu mult impactul ei metabolic. Nu este o bautura; este un artefact.
Deosebirile acestea ne ajuta sa intelegem diferentele dintre America si Europa, dintre Lumea nou creata si cea veche.
Cand vine vorba de mancare, calitatea europeana a iaurtului, branzei, berii sunt net superioare si inca disponibile pentru orice consumator. Pe langa mancarea naturala din supermarket, produsele bio naturale, painea, vinul si ciocolata au inca un gust definit si o aroma. In America, fast-foodul si mancarea pe fuga este o practica comuna.
Multi-culturalismul si, in special, multilingvismul este frecvent in Europa: o parte din populatia europeana vorbeste cel putin 2 limbi straine, iar mai multi dintre acestia pot vorbi chiar 3-4. Insa, in America, acceptarea culturilor, religiei si diversitati rasiale este o realitate: multe tari din Europa sunt dominte de o singura religie si cultura este dominata de persoanele din traditia locala de generatii.
Europa a dezvoltat un sens al istoriei: multe cladiri europene au o filosofie profund gandita si perseverenta. Centrele oraselor dateaza din secolul 18, pe cand cladirile inalte emerg in fundal. Europenii cunosc istoria lor macar din ultimii 100 de ani. In acelasi timp, orasele imbibate in traditia europeana au un aer arhitectural vibrant.
Citeste si
Top 10 minuni ale Americii de Nord
Modul de circulatie in Europa, atat intre tari cat si intre parti locale, este clar stabilit, determinat si foarte folosit. Exista retele de autobuze, tramvaie, metrouri si trenuri care ajung eficient si repede oriunde. Masinile tind sa fie mult mai mici decat cele americane. Dar America are mai putina poluare, din 1963, acestia avand legi si controale in ceea ce priveste noxele nocive emise de automobile. Autostrazile sunt lungi si drepte, iar interioarele oraselor tind sa fie exclusiv pentru pietoni. In multe parti din Europa inca se mai folosesc bicicletele existand astfel piste special amenajate pentru acestia, optiunea de a putea duce o bicicleta in tren, parcari etc.
Europa cunoaste ceea ce presupune aprecierea culturii. Inconjurati de muzica si arta, europeni dau gravitate si importanta frumusetii. In case simple totul poarta stampila artei: servetele cu modele fine, culori naturale pentru prosoape si hartia igienica, statui in orice piata sau sculpturi la orice colt de strada, standarde ridicate in aprecierea muzicii. America ofera conforturi multiple si din cele mai variate: ferestre mari cu privelisti magnifice, aer conditionat oriunde, bai spatioase, etc.
Satele europene cunosc o identitate proprie si concreta. Acestea constituie o mare parte a Europei si au granite, identitati clare si specializari in domenii anume (artizanat). Exista un pret pus pamantului pe care au trait candva stramosii si generatiile trecute.
America este pe de alta parte bogata in zone separate pentru fumatori. Chiar daca in Europa s-a inregistrat un numar mai mic de fumatori decat erau, este greu sa scapi de fumul acestora. Sectiile non-fumatori sunt rare ca si baile gratuite publice.
Spatiile deschise, desertul, padurea sau salbaticiunea este o caracteristica deosebita a Americii. Regasim aici o multitudine de minuni naturale: marele canion, dune, insule, parcuri nationale, spre exemplu in New Jersey, care e cel mai dens populat stat al USA, caprioarele zburda pe strazile comune.
Barierele de clase sunt mult mai flexibile, in America fiind simplu sa evoluezi si sa iti depasesti conditia comuna sociala.
Citeste si
Ghid de calatorie: Cum sa alegi destinatia de vis