Nucile au un nivel de două ori mai mare de polifenoli (n.r. antioxidanţi care previn formarea radicalilor liberi, luptând împotriva îmbătrânirii pielii), comparativ cu toate celelalte nuci, aşa că aceste fructe cu coaja lemnoasă te vor ajuta să lupţi împotriva radicalilor liberi care atacă celulele şi provoacă bolile, potrivit unei cercetări de la Universitatea din Pennsylvania.
Nucile precum migdalele, alunele de pământ, fisticul, alunele de pădure şi nucile caju sunt, în aceeaşi măsură, bogate în acizi graşi nesaturaţi, vitamine şi proteine, dar oamenii de ştiinţă ne atrag atenţia că problema este, de fapt, că oamenii nu consumă suficiente nuci (oleaginoase), scrie ziarul Independent.
"Recomandarea noastră este că oamenii ar trebui să mănânce 8 nuci pe zi", spune cercetătorul Joe Vinson, citat de fitnesswomanmagazine.com. Cercetările anterioare au arătat că un consum de nuci reduce semnele îmbătrânirii şi protejează corpul de bolile cardiovasculare, dar şi de anumite forme de cancer.
După ce s-a descoperit că doar 8 nuci pe zi te protejează împotriva bolilor de inimă, nucile au fost imediat clasificate drept "superaliment".
Oamenii de ştiinţă au descoperit că, dintre toate fructele cu coajă lemnoasă, nucile conţin cel mai ridicat nivel de antioxidanţi. Iar când vine vorba de alimente care sunt recomandate pentru o inimă sănătoasă, nucile se numără printre cele mai sănătoase variante. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanţi, ele conţin fibre, proteine, vitamine şi minerale.
Prin urmare, studiile arată că un consum regulat de nuci poate reduce riscul de boli cardiovasculare, riscul de a face unele forme de cancer, dar şi riscul de diabet de tip 2. Unul dintre cele mai interesante lucruri este că nucile sunt extrem de benefice pentru creier, iar în zilele noastre se ştie deja că nucile ajută la dezvoltarea a mai bine de 30 de neurotransmiţători pentru funcţiile cerebrale.
În cel mai recent studiu, cercetătorii de la Universitatea din Scranton, din statul american Pennsylvania, au analizat conţinutul de antioxidanţi din mai multe tipuri de oleaginoase: nuci (fructe cu coajă lignificată), migdale, alune de pământ (aşa-numitele arahide), fistic, nuci de pădure, nuci braziliene, nuci pecan, nuci de Macadamia şi nuci caju.
Cel care a condus acest studiu, Dr. Joe Vinson, a declarat că "Nucile sunt clasificate mai sus de arahide, migdale, nucile pecan, fistic şi alte fructe cu coajă lemnoasă. O mână de nuci conţine aproape de două ori mai mulţi antioxidanţi, comparativ cu aceeaşi cantitate din alte tipuri de fructe cu coaja lemnoasă. Din păcate, oamenii nu mânâncă prea multe nuci. Cercetarea noastră indică faptul că oamenii ar trebui să includă mai multe nuci în dieta lor sănătoasă".
Oamenii de ştiinţă au subliniat că avantajele unei nuci, atunci când este consumată crudă, sunt cele mai eficiente. Orice alt tip de nuci, de pildă, atunci când sunt coapte, va avea o eficacitate redusă.
Dar multe persoane evită nucile deoarece cred că acestea sunt fructe grase şi că îngraşă. Cu toate acestea, nucile sunt bogate în grăsimi polinesaturate şi mononesaturate, care nu blochează vasele de sânge la fel ca grăsimile saturate.
"8 nuci pe zi reprezintă cantitatea ideală pentru a obţine maximum de beneficii din aceste fructe cu coajă lemnoasă", a adăugat Dr. Vinson. Miezul de nuci conţine cea mai mare cantitate de ulei (55-65%), urmată de conţinutul ridicat de proteine (15%) şi acceaşi cantitate de carbohidraţi. Miezul de nucă este bogat în potasiu, magneziu, fosfor, fier şi vitaminele B şi C. Sursa.