In cazul pancreatitei acute are loc un proces de distructie a pancreasului si a tesuturilor din jurul lui de catre propriile enzime. Mai ales in perioada sarbatorilor, tubul digestiv si pancreasul sunt suprasolicitate de consumul exagerat de alimente bogate in grasimi, preparate prajite sau afumate, la care se adauga bauturile alcoolice in exces. Doua cauze majore pot determina aparitia pancreatitei acute:
Litiaza biliara - Persoanele care sufera de litiaza biliara, deci care au pietre la fiere, sunt expuse riscului de a face pancreatita din cauza consumului de alimente grase precum smantana, maioneza, sarmalele sau "pomana porcului".
"Aceste alimente stimuleaza golirea veziculei biliare si eliminarea pietrelor care vor bloca canalul de varsare a bilei si pancreasului in intestin. Astfel, se declanseaza o cascada de reactii chimice in interiorul pancreasului care produce autodigestia glandei si a tesuturilor din jur. In plus, se produce o alterare a starii generale ca urmare a acestei intoxicatii enzimatice", a explicat dr. Ion Daniel, seful Clinicii de Chirurgie III de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti.
Consumul de alcoolul - declanseaza aparitia bolii prin distrugerea glandelor pancreatice, ce determina eliberarea sucului digestiv in interiorul pancreasului.
"Posibilitatile cele mai bune de tratament le are bolnavul cu pancreatita acuta de cauza biliara. Calculii se pot indeparta printr-o endoscopie interventionala, care deblocheaza fluxul normal al bilei si al sucului digestiv catre intestin. In cazul pancreatitei acute cauzata de alcool, posibilitatile de tratament sunt destul de reduse, astfel incat aceste forme au o evolutie mai grava cu risc de mortalitate mai ridicat", subliniaza dr. Ion Daniel.
Cum se manifesta pancreatita acuta
Specialistii spun ca aproximativ 85% dintre cazurile de pancreatita acuta sunt forme moderate sau usoare. Acestea se manifesta printr-o durere suportabila, dar persistenta in partea superioara a abdomenului si iradiata in spate. Pot aparea si varsaturi intense, repetate, precum si transpiratii. Pentru a evita pancreatita acuta in perioada sarbatorilor, urmeaza cele cateva sfaturi de la conf. dr. Ion Daniel:
1. Incearca, pe cat posibil, sa iti mentii o greutate normala! Persoanele supraponderale sunt primele expuse acestei patologii pentru ca fac mai des litiaza biliara.
2. Fa-ti analize periodic! Cunoasterea si evaluarea starii de sanatate proprii este foarte importanta. O ecografie poate sa ateste prezenta unei litiaze biliare, care sa necesite o rezolvare chirurgicala. De asemenea, analizele de sange pot evidentia o crestere a trigliceridelor din sange, ceea ce poate previziona aparitia unei pancreatite.
3. Evita abuzul alimentar! Echilibrul alimentar este extrem de important. Astfel, chiar si o persoana predispusa la pancreatita acuta se poate bucura de masa de Craciun daca mananca moderat si rational.
4. Evita consumul de alcool! Alcoolul concentrat, sub forma bauturilor spirtoase ofera, intr-un volum mic, o cantitate crescuta de stimul toxic.
5. Bea mai multa apa! Aportul crescut de apa dilueaza stimulii care ajung in stomac si in intestin, reducand concentratia acestora.
6. Cunoaste-ti organismul! Oamenii sunt diferiti si au organisme diferite, de aceea este foarte importanta cunoasterea propriilor limite, care nu trebuie depasite.
Citeste si: Pastila potrivita pentru fiecare tip de durere
Ce simptome are atacul de cord la femei - Tu le cunosti?
Tulburarile de somn, tot mai frecvente la femeile de varsta a doua