Rezultatele studiului, publicate în jurnalul Current Biology, arată că exerciţiile fizice efectuate după procesul de învăţare îmbunătăţesc memoria. Efectul este înregistrat numai dacă între cele două activităţi există o fereastră de patru ore.
"S-a arătat că putem îmbunătăţi consolidarea memoriei prin sport, după învăţare", arată spune Guillén Fernández de la Institutul Donders din cadrul Centrului Medical Universitar Radboud din Olanda.
În cadrul studiului, Fernández, împreună cu Eelco van Dongen şi colegii lor, au testat efectele unei sesiuni de exerciţii fizice asupra consolidării memoriei şi memoriei pe termen lung. În cadrul studiului, 72 de participanţi la studiu au fost rugaţi să înveţe asocieri de tipul imagine-locaţie pe o perioadă de aproximativ 40 de minute, înainte de a fi repartizaţi într-unul dintre următoarele grupuri: un grup a efectuat exerciţii fizice imediat, un al doilea grup a efectuat exerciţii fizice la patru ore după, iar cel de-al treilea grup nu a efectuat niciun fel de exerciţii fizice.
Sesiunea de exerciţii a constat în 35 de minute de mişcări combinate cu mersul pe bicicletă, la o intensitate de până la 80% din rata maximă a bătăilor inimii participanţilor. Ulterior, după 48 de minute, participanţii au revenit pentru un test care să arate cât de mult şi-au putut aminti, în timp ce creierul le-a fost scanat cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică.
Astfel, cercetătorii au descoperit că participanţii care au făcut mişcare la patru ore de la sesiunea de învăţare au păstrat mai bine informaţiile la două zile după experiment, comparativ cu cei care au făcut mişcare imediat şi cei care nu au făcut deloc mişcare. Prin scanarea creierului a ieşit la iveală, de asemenea, că mişcarea efectuată la patru ore după învăţare a fost asociată cu reprezentări mai precise în hipocampus, zonă esenţială pentru învăţare şi memorie, atunci când subiecţii au răspuns corect la o întrebare.