Psihologul pediatru Dr. Daniel Amen, spune că mulți părinți fie sunt prea duri fie se află la polul opus, în care nici măcar nu vorbesc cu copiii lor, de frică să nu-i sperie sau jignească. Însă când părinții sunt fermi pe poziție, dar calmi, rezultatele apar mult mai repede și sunt de durată, așa că iată cum să implementezi corect anumite valori morale și comportamente.
1. Laudă
Înainte de a trece la subiect, începe conversația cu ceva pozitiv despre copil, pentru a scăpa de stres. În acest caz, este foarte important să fii la obiect, deoarece expresii general precum „ești un copil bun” funcționează cel mult o singură dată.
2. Spune-ți clar părerea, dar cu blândețe
Imediat ce te asiguri că ai captat atenția copilului tău, poți să-i spui și cu ce a greșit, dar la fel, lucruri foarte punctuale. Fraze precum „nu-mi place comportamentul tău” sau „să nu mai faci asta niciodată” nu-i explică celui mic cu ce a greșit și îi permite să se retragă rapid din conversație. Nu-l certa, ci mai degrabă încercați să remediați împreună situația, vorbind ca de la egal la egal.
3. Cere-i părerea
După ce ai trecut de cele mai importante puncte, încearcă să vezi ce gândește copilul, pentru a vedea dacă și cum a înțeles ce ai încercat să-i trasmiți. Cere-i părerea, sfatul, întreabă-l cum se simte, ce gândește, dacă mai are ceva de adăugat și pune-l să-ți explice ce tocmai i-ai spus. Este în regulă dacă nu-i de acord cu tine la toate punctele, dar ascultă-l cu calm, nu-l întrerupe și discutați împreună.
4. Spune-i cât de mult îl iubești
Este important să închei cum trebuie conversația, pentru ca cel mic să nu simtă că te-a dezamăgit și că nu-l mai iubești, deoarece o ceartă îi poate induce un sentiment de vină care-l va face ca pe viitor să se comporte de fapt și mai rău. Încheie așadar într-o notă pozitivă, cu o altă laudă și spune-i cât de mult îl iubești, pentru a putea termina „sendvișul”.
Metoda sendviş sau cum să-ţi educi copilul fără efort
Să educi un copil fără a-l răni în nici un fel pare imposibil, dar cercetătorii sunt de părere că e chiar ușor să critici constructiv, dacă folosești metoda sendviș.