Auzim din ce în ce mai des acești termeni dar îi înțelegem în totalitate? Ei bine, atât psihopații cât și sociopații sunt personae antisociale dar, totodată, carismatice, manipulatoare, înșelătoare și trufașe. Totuși, există câteva diferențe sesizabile între psihopați și sociopați.
Psihopatul se naște așa, nu devine. Dovezi clare au artat că aceștia percep empatia și vina diferit față de ceilalți oameni. Acesta nu are emoții și sentimente, dar le disimulează pentru a se putea integra în societate.
Psihopatul are o inteligență înnăscută care îi permite să ocupe funcții importante, de conducere. Acesta poate avea o relație de lungă durată fără a își lăsa partenerul să îl cunoască cu adevărat.
El este un strateg meticulous și nu acționează spontan niciodată. De asemenea, preferă să acționeze pe cont propriu.
Pe de altă parte, sociopatul este fermecător, carismatic, spontan și arată lipsă totală de respect față de orice regulă impusă de societate.
Spre deosebire de psihopat, sociopatul nu se naște așa, ci este modelat de mediul toxic în care crește sau de abuzurile la care este supus.
Acesta nu simte empatie, vină sau remușcări. Nu este capabil să iubească, iar despre generozitate nu se poate pune problema. Sociopatul are probleme cu organizarea, este caracterizat de haos și minte pentru a își crea o imagine falsă.
Magnetismul lui face sociopatul să fie înconjurat în permanență de oameni care îi caută compania. Acesta este cunoscut și pentru apetitul său sexual crescut.
Sociopatul se vede ca fiind un zeu și îi place să aibă adepți. El nu preferă să lucreze pe cont propriu ca psihopatul, ci îi place să aibă oameni în subordine.
Ambele tipuri sunt extrem de periculoase, însă psihopatul este mai de temut decât sociopatul, pentru acesta neexistând nicio șansă de recuperare. Cu ore bune de psihoterapie, un sociopat poate fi readus pe linia de plutire, dacă asta își dorește.