Ei bine, s-ar putea să te numeri printre indivizii cu o sensibilitate crescută la anumite sunete, clasificată de specialişti sub numele de misofonie.
Deşi este o condiţie nu tocmai plăcută, există şi veşti bune! Dacă te numeri printre cei care suferă de misofonie, te regăseşti şi în categoria minţilor creative. Cercetătorii de la Northwestern University au constatat că sensibilitatea crescută la anumite sunete trădează un grad sporit de creativitate.
Astfel, cu cât te scot mai tare din sărite sunetele emise de cei dragi când staţi la masă, cu atât sunt mai mari şansele ca tu să fii un geniu creativ.
Cum se explică legătura dintre misofonie şi creativitate?
Răspunsurile date de subiecţii care au participat la un studiu pe această temă erau cu atât mai creative cu cât participanţii s-au dovedit a fi mai sensibili la zgomotele de fond. Astfel a fost observată o legătură între gândirea divergentă şi selectivitatea senzorială.
"Tendinţa de a filtra informaţii senzoriale irelevante debutează devreme şi apare involuntar în mecanismul de procesare a informaţiei, ajutând oamenii să integreze idei care sunt în afara centrului atenţiei, ceea ce duce la creativitate în lumea reală", explică Darya Zabelina, conducătorul studiului.
Cercetătorii au analizat şi obiceiurile unor "genii creative", precum Charles Darwin, Anton Chekhov sau Marcel Proust. Astfel au constatat că mulţi dintre indivizii creativi prezintă o aversiune puternică faţă de zgomotele de fundal.
Proust era atât de deranjat de aceste zgomote încât şi-a îmbrăcat camera în care scria în plută, pentru a împiedica pătrunderea lor în spaţiul său de lucru.
Chiar şi Franz Kafka şi-a exprimat nevoia de a avea parte de linişte desăvârşită în timp ce scria: "Am nevoie de singurătate pentru a scrie; dar nu "ca un pustnic" - asta nu ar fi de ajuns - ci mai degrabă ca un mort".