Dar chiar a meritat această cură de detox efortul sau banii noştri? Sau de fapt am făcut mai mult rău corpului nostru, în loc să câştigăm la capitolul beneficii pentru sănătate?
Iar cum vara s-a instalat deja pe teritoriul ţării noastre, multe dintre noi se "aruncă" deja în valurile celor mai noi tendinţe în materie de diete sau caută cele mai bune variante pentru a-şi schimba obiceiurile alimentare. Înainte de a adopta o nouă dietă, află ce spun nutriţioniştii americani şi învaţă să separi miturile de adevăr când este vorba de o alimentaţie sănătoasă.
1. Cura cu sucuri naturale
Beneficii: Profiţi de pe urma antioxidanţilor, vitaminelor şi mineralelor din fructele şi legumele proaspete.
Mit demontat: Deoarece fibrele sunt eliminate de tot, o cură cu sucuri naturale este adeseori un mod de a mânca preţ de câteva zile, numai că are un conţinut relativ crescut de zahăr. Cele mai multe sucuri din cura de detox nu oferă proteinele şi grăsimile adecvate, pot contribui la pierderea masei musculare şi la pierderea apei din organism şi, de fapt, nu curăţă nimic (deoarece corpul tău are grijă în mod natural să elimine toxinele din sistem).
2. Dieta Paleo
Beneficii: Te poate ajuta să stai de parte de alimentele procesate şi ambalate. Acest trend scoate la iveală o dietă cu alimente integrale, bogată în legume şi proteine de înaltă calitate.
Mit demontat: Nu este cu adevărat susţinută de ştiinţă, aşa cum se spune adeseori. Dieta Paleo are o potenţială lipsă de calciu din sursele lactate, îi lipsesc fibrele şi mineralele din cerealele integrale, îi lipsesc proteinele vegetale din fasole şi linte. Dieta Paleo este dificil de urmat de către multe persoane, mai ales că oamenii duc dorul alimentelor interzise.
3. Detoxificarea
Beneficii: Acest lucru depinde de tipul specific de detoxificare. Acele cure de detox care implică consumul de alimente adevărate, de obicei, îi ţin pe oameni departe de alimentele procesate şi ambalate şi îi îndreaptă către alegerea unor surse nutritive de înaltă calitate, cum ar fi lintea, cerealele integrale şi legumele. Alte cure de detox care implică postul sau dietele lichide au mai puţine beneficii.
Mit demontat: Un corp sănătos nu are nevoie de diete speciale pentru detoxificare, funcţie care se realizează în mod natural şi în mod constant (fără intervenţia noastră), de către ficat, rinichi şi plămâni. Dietele de detoxificare sunt, prin definiţie, temporare şi nu ne învaţă nimic despre cum să mâncăm în funcţie de nevoile noastre. În plus, acele cure de detox care implică o perioadă de post şi sucuri sau băuturi cu funcţie de "curăţare" sunt sărace în ceea ce priveşte proteinele, grăsimile şi substanţele nutritive esenţiale de care corpul nostru are nevoie.
4. Dieta fără gluten
Beneficii: Acest lucru depinde - o dietă fără gluten îi ţine pe oameni departe de alimentele şi gustările procesate şi ambalate, care conţin carbohidraţi rafinaţi. Dacă o dietă fără gluten este bine concepută şi menţinută, aceasta poate fi bogată în alimente integrale de înaltă calitate, care conţin proteine, carbohidraţi complecşi şi grăsimi "bune".
Mit demontat: Cei mai mulţi oameni care urmează o dietă fără gluten nu au, de fapt, reacţii negative la gluten şi cheltuie sume mari de bani pe produse speciale care nu conţin gluten. (Bineînţeles, creşterea numărului acestor produse a făcut viaţa mult mai uşoară pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranţă la gluten, mai ales că ei trebuie să evite de tot glutenul.) În mod ironic, mulţi oameni înlocuiesc alimentele procesate care conţin gluten cu alimente procesate, dar fără gluten, crescând astfel în mod exponenţial aportul lor global de carbohidraţi rafinaţi.
5. Dieta vegetariană
Beneficii: Dacă este ţinută corect, aceasta poate fi o dietă sănătoasă completă, cu proteine de înaltă calitate, fructe, legume şi cereale integrale. Ar fi recomandat să faci această alegere în funcţie de preocupările tale legate de mediul înconjurător şi de etică.
Mit demontat: Dieta vegetariană este adesea abordată fără o înţelegere solidă a nevoilor organismului din punct de vedere nutritiv. Proteinele, acizii graşi Omega-3, fierul, calciul şi vitaminele B12 şi D pot lipsi cu totul dacă dieta vegetariană este abordată ocazional. Dacă sunt adoptate doar pentru pierderea în greutate, dietele vegetariene, de cele mai multe ori, nu sunt durabile şi sustenabile.
6. Dieta raw (cu crudităţi)
Beneficii: Această dietă îi determină pe oameni să îşi îndrepte atenţia către legume, fructe şi nuci - o serie de alimente dense din punct de vedere nutriţional. Iar adepţii curentului raw (dieta cu crudităţi) stau departe de alimentele procesate şi ambalate.
Mit demontat: Dieta cu crudităţi este adesea bazată pe câteva mituri care nu sunt susţinute de ştiinţă, printre care ideile că prin gătit se distrug nutrienţii din alimente, că organismul digeră mai bine alimentele crude comparativ cu alimentele gătite la foc şi că alimentele crude beneficiază de "forţa vitală" a alimentelor vii. Dacă nu se adoptă în mod corect, este posibil ca adepţiilor curentului raw să le lipsească aceleaşi substanţe nutritive ca în cazul dietei vegetariene. De prea multe ori, oamenii adoptă o dietă cu crudităţi pentru pierderea în greutate.
7. Dacă faci abdomene, este singurul mod prin care poţi avea un abdomen plat
Adevărul: Abdomenele şi exerciţiile de acest gen te pot ajuta să îţi tonifici musculatura acestei zone, dar nu reprezintă singura rută pentru a avea un stomac aplatizat. Dacă mănânci cereale integrale, cum ar fi quinoa, orezul brun sau grâul bulgur, toate acestea te ajută de fapt să topeşti grăsimea de pe burtă.
Oamenii care au mâncat 3 porţii de cereale integrale (cum ar fi o jumătate de cană de fulgi de ovăz preparaţi, o felie de pâine din grâu integral şi 1 jumătate de cană de orez brun fiert) pe zi au dat jos mai multe kilograme şi, în special, au "topit" mai multă grăsime abdominală decât acei oameni care au mâncat mai puţin de un sfert de porţie, potrivit unui studiu din "The Journal of Nutrition".
8. Pepenele roşu este delicios, dar nu este foarte hrănitor
Adevărul: Chiar dacă pepenele roşu este foarte apos (a se citi: te ajută la capitolul hidratare) şi are un conţinut sărac în calorii (doar 46 de calorii la o cană), acest fruct este o marcă a alimentaţiei sănătoase. În plus, pe lângă vitamina C (oferă 20% din necesarul zilnic/la o cană), pepenele îi oferă organismului tău licopen, acelaşi antioxidant de culoare roşie care se găseşte în tomate şi care este legat de un risc scăzut la anumite tipuri de cancer.
9. Dacă mănânci îngheţată, aceasta duce la acumularea kilogramelor
Dacă eşti genul de persoană care adoră să mănânce ceva dulce după cină - de exemplu, îngheţată - dar o interzici din dieta ta atunci când încerci să slăbeşti, s-ar putea să faci o greşeală.
Potrivit unui studiu publicat în revista "Proceedings of the National Academy of Sciences", interzicerea alimentelor ce conţin zahăr ar putea duce la supraalimentare.
O alimentaţie sănătoasă nu înseamnă să te ţii departe de tot ceea ce îţi place să mănânci. Trebuie doar să mănânci mai puţine calorii decât arzi, o tactică ce poate fi delicioasă şi care poate include şi un desert.
Truc: Când cumperi îngheţată, cere şi un con crocant. Să lingi îngheţata poate fi o activitate mai satisfăcătoare decât atunci când mănânci cu o lingură, spun specialiştii. Aroma din îngheţată este eliberată atunci când grăsimea - cea care transportă aroma - este încălzită cel puţin până la temperatura corpului. Atunci când tu lingi îngheţata, aceasta acoperă limba şi încălzeşte complet desertul rece.