Medicii nutritionisti romani recunosc rolul grasimilor "bune" (care se regasesc in componenta margarinei) si le recomanda in alimentatia zilnica.
Unul dintre specialisti, dr. Corina Zugravu, medic primar in nutritie si igiena alimentara, explica si demonteaza unele dintre cele mai frecvente mituri despre acest produs.
1. Este facuta din petrol - Fals
Margarina de noua generatie este un amestec de uleiuri vegetale - de in, de rapita, de floarea soarelui - cu putina grasime de palmier si cu apa. Pentru prepararea ei se folosesc uleiuri rafinate, de calitate superioara. Aceste uleiuri, care sunt surse naturale de grasimi nesaturate si esentiale, reprezinta ingredientele principale. Datorita lor, ea contine Omega 3 si Omega 6 - acele grasimi care ajuta in lupta impotriva colesterolului.
2. Contine grasimi partial hidrogenate si creste colesterolul - Fals
Atunci cand a fost creata, margarina era obtinuta dintr-un singur tip de ulei vegetal care, pentru a capata o consistenta solida, era supus procesului de hidrogenare. De 15 ani, acest proces a fost schimbat, iar azi nu se mai face prin hidrogenare, ci prin amestec la rece a uleiurilor vegetale cu apa si cu putina grasime de palmier. Renuntandu-se la procesul de hidrogenare, ea nu mai contine grasimi trans, care cresc nivelul colesterolului din sange.
"Margarina soft, adica tartinabila, de generatie noua este un produs cu un profil nutritional bun, fiind una din sursele cele mai importante si la indemana de Omega 3 si 6. De altfel, organizatii de sanatate prestigioase la nivel international, dar si organizatii nationale recomanda consumul de margarina, ca parte a unui meniu echilibrat", explica dr. Corina Zugravu, medic primar nutritie si igiena alimentara.
3. Consumata in cantitati mari, ne ingrasa - Adevarat.
Margarina este un produs gras si, prin urmare, la fel ca si alte produse grase are un aport semnificativ de calorii. Exista insa o varietate mare de produse tartinabile, unele contin mai multe grasimi, altele, in schimb, sunt mai slabe. Acelea care au mai multe grasimi aduc un aport mai mare de Omega 3 si Omega 6, iar cele care sunt mai slabe au mai putine calorii, dar si mai putine grasimi esentiale.
Citeste si: Dieta care iti poate salva viata - 6 alimente care lupta in linia intai
Ce procent trebuie sa ocupe grasimile "bune" in alimentatia ta
Ioana Ginghina iti recomanda uleiuri vegetale pentru ten gras