Pentru ca sunt ieftine si cresc termenul de valabilitate al alimentelor, producatorii le folosesc des in compozitia multor produse pe care le consideram inofensive, cum ar fi popcorn-ul pentru microunde, unele tipuri de margarina, multe alimente prajite.
"Foarte grav e ca multi tineri si copii mananca frecvent alimente procesate ce contin aceste grasimi (precum biscuiti, produse de patiserie, fast-food) si nu exista, in acest moment, la nivel european legislatie care sa limiteze cantitatea de grasimi trans din alimentele procesate sau sa avertizeze oamenii cu privire la efectele acestora", spune Daciana Sârbu, eurodeputata care si-a propus sa schimbe aceasta situatie si a sustinut o solutie la Parlamentul European: sa se limiteze drastic nivelul permis al acestor grasimi.
"Dupa impunerea unor limite in privinta grasimilor trans din alimentele procesate, in Danemarca a scazut numarul deceselor cauzate de afectiuni cardiovasculare. Trebuie sa fim categorici si fermi, iar protejarea sanatatii oamenilor trebuie sa fie singura prioritate a legislatiei europene privind grasimile trans", crede eurodeputata, care este co-autoarea unei initiative in Parlamentul European care cere protejarea de urgenta a cetatenilor de acest risc, prin limitarea obligatorie a grasimilor trans din alimentele procesate. Rezolutia sa a fost votata, insa de aici si pana la masuri concrete pentru a ne proteja sanatatea mai este cale lunga.
Pana atunci, exista o cale simpla de a va feri de aceasta amenintare: evitati produsele care contin "grasimi partial hidrogenate" si alimentele prajite de la fast-food.
BOMBA ascunsa in farfuriile noastre: Un ingredient PERICULOS care ar trebui INTERZIS
Multe alimente pe care le mancam zi de zi contin un tip de grasimi care, in cantitati mari, cresc riscul bolilor de inima. E vorba de grasimile trans, despre care specialistii spun ca reprezinta o adevarata "bomba" nutritionala care ne poate afecta grav sanatatea.