Nu este numai vina ta, desigur, însă cu cât devii mai conştientă de acest fenomen, cu atât mai curând vei putea lua măsuri pentru a scăpa de cercul vicios.
După ce relaţia trece de aşa-zisa perioadă "de miere", tu revii treptat la persoana care erai înainte de a începe această relaţie. La fel se întâmplă şi cu partenerul şi atunci începe circul.
Şi dacă deja ai la activ câteva relaţii cu aceleaşi defecte întrupate sub alt nume, poate că ar trebui să conştientizezi că, de fapt, ce se întâmplă este că îţi tot modelezi relaţiile după experienţe din trecut. Aşadar, TU eşti cea care repetă tiparele. Cel mai probabil, şi partenerul îşi creează în minte un tipar similar, în care TU eşti la fel ca toate celelalte persoane cu care a avut o relaţie.
Există, totuşi, şi veşti bune. Două studii de la Baylor University arată că există şi tipare benefice pe care le poţi adopta pentru ca relaţia să devină altceva decât haosul cu care te-ai obişnuit.
Conform rezultatelor unei cercetări publicate în Journal of Family Psychology, Keith Sanford, profesor de psihologie, arată în urma studierii experienţei a peste 400 de cupluri căsătorite care locuiesc împreună că a te abţine de la a-ţi exprima emoţiile negative în perioade stresante este mult mai benefic pentru o relaţie decât a afişa un comportament pozitiv.
"Când oamenii sunt stresaţi sunt mult mai sensibili la comportamentele negative din relaţie, ca atunci când partenerul se contrazice, este agresiv verbal sau emoţional, este retras sau nu face ceea ce ar trebui. În schimb, sunt mai puţin sensibili la comportamente pozitive, precum încercarea partenerului de a le oferi confort şi afecţiune", explică Sanford.
Primul studiu a analizat informaţiile venite de la cupluri aflate într-unul dintre următoarele momente stresante: decesul unuia dintre părinţi; unul dintre parteneri şi-a pierdut locul de muncă; unul dintre parteneri a devenit îngrijitor pentru celălalt; naşterea unui copil; nivelul financiar al cuplului a scăzut; a avut loc pierderea casei sau a maşinii. Un al doilea studiu a luat în calcul informaţiile primite de la cupluri care s-au confruntat cu probleme medicale serioase.
Singurul lucru care a făcut cu adevărat diferenţa în toate situaţiile a fost tendinţa de a te abţine de la a-ţi vărsa furia asupra partenerului când lucrurile o iau razna. Din punct de vedere evoluţionist, atunci când partenerul devine excesiv de critic la adresa ta sau viceversa, când vă contraziceţi intens sau deveniţi agresivi verbal, se declanşează răspunsul de luptă sau fugi, ceea ce nu face decât să complice lucrurile şi să dea naştere unor rupturi periculoase în legătura dintre parteneri.