Studiul publicat in jurnalul BMJ Evidence-Based Medicine arată că orice aport de cofeină, oricât de mic, pe timpul sarcinii, poate afecta dezvoltarea fătului şi nu numai.
După o cercetare atentă a tuturor informaţiilor disponibile despre consumul de cafea la femeile însărcinate, autorul studiului, Jack James de la Reykjavik University, a ajuns la concluzia că nu există o doză sigură de cofeină ce poate fi consumată în timpul sarcinii.
De ce nu e bine să bei cafea DELOC în timpul sarcinii
Pentru această cercetare, James a analizat rezultatele a 37 studii observaţionale anterioare şi a 17 meta-analize, toate pe tema legăturii dintre consumul de cafea sau băuturi care conţin cofeină şi consecinţele negative asupra sarcinii, care includ avortul spontan, decesul fetal, naşterea prematură, greutatea scăzută a fătului, apariţia leucemiei acute în primii ani de viaţă ai copilului şi a obezităţii infantile.
Deşi sunt necesare cercetări suplimentare care să clarifice procesul prin care cofeina afectează fătul, este deja cunoscut că această substanţă depăşeşte bariera placentei în timpul sarcinii. În plus, fătul nu dispune de enzimele necesare pentru a metaboliza cofeina, ceea ce ar explica cel puţin parţial efectele dezastruoase ale consumului de cafea în timpul sarcinii.
Ce este cert, potrivit celor mai recente descoperiri, este că nu există niciun prag sub care cofeina să nu aibă efectele menţionate asupra fătului, astfel că femeile însărcinate nu se mai pot baza pe recomandarea potrivit căreia dacă bei doar puţină cafea când eşti însărcinată, eşti ferită de riscuri.