Dacă eşti la fel ca majoritatea oamenilor care poartă hainele noi exact aşa cum le cumpără de la magazin, înainte de a le spăla pentru prima oară, ei bine, s-ar putea să "porţi" ceva mai mult decât nişte simple haine.
Există un proces lung între producerea ţesăturii sau materialului textil şi clipa în care ieşi dintr-un magazin cu un nou obiect vestimentar. Iar în timpul acestui proces, există multe mâini implicate - ca să nu mai menţionăm toţi acei oameni care încearcă şi probează obiectul vestimentar înainte de vânzarea lui de către magazine.
Dr. Donald Belsito, un profesor şi specialist în dermatologie de la Universitatea Columbia, a declarat pentru Wall Street Journal că păduchii şi bolile infecţioase pot fi transmise prin îmbrăcăminte de la o persoană la alta şi că ar trebui să fie obligatoriu să speli hainele cel puţin o dată, uneori chiar de două ori, înainte de a le purta.
"În termeni de igienă, spălatul hainelor noi este un lucru foarte bun pe care îl poţi face. Fiind dermatolog, am văzut în cariera mea exemple de câteva lucruri ciudate, aşa că nu vrei să rişti cu astfel de haine", a spus Dr. Belsito.
Cu toate acestea, cel mai important motiv pentru a-ţi spăla hainele înainte de a le purta (chiar dacă sunt noi) sunt vopselurile şi răşinile de formaldehidă folosite la producţia hainelor. Reporterii de la Wall Street Journal au discutat cu un expert despre substanţele chimice care se găsesc frecvent în compoziţia hainelor noi.
"Substanţele majore de care trebuie să ne ferim sunt vopselurile şi coloranţii azoici cum este anilina, care sunt folosiţi pe ţesăturile sintetice pentru a le colora. De asemenea, formaldehida (răşinile formaldehidice cu uree) este periculoasă, mai ales că se găseşte în multe produse. Dacă eşti alergic, poţi să te pricopseşti cu reacţii alergice destul de grave. Pentru restul populaţiei, această substanţă poate fi pur şi simplu iritantă.", a explicat Heidi Mitchell pentru Wall Street Journal.
De reţinut: Nu doar că este important să speli hainele noi, dar este, totodată, la fl de important să continui să speli hainele după ce le-ai purtat. Sursa.