Dincolo de argumentul evident - si anume ca iaurtul este foarte delicios - cercetarile recente au aratat ca un consum corect de iaurt ii poate ajuta pe oameni sa "topeasca" kilogramele.
Iaurtul poate fi o gustare grozava pentru procesul de slabire, datorita continutului sau de proteine, spun nutritionistii. Iaurtul te ajuta sa iti mentii senzatia de satietate, astfel incat nu te vei mai simti infometata la o ora dupa ce ai mancat.
Acest tip de gustare chiar te ajuta sa slabesti
Insa exista cateva greseli comune care se pot intoarce impotriva ta, iar iaurtul se poate transforma si el intr-o bomba calorica daca nu ai grija:
1. Te concentrezi prea mult pe calorii. Numaratul caloriilor poate fi folositor atunci cand incerci sa tii sub control aportul tau caloric, dar poate fi un factor inselator atunci cand este vorba de iaurt. Multe iaurturi care sunt sarace in calorii pot sa nu aiba suficiente proteine, ne atrag atentia nutritionistii. In loc sa te uiti doar la cat de multe calorii contine un iaurt, asigura-te ca verifici si nivelul de proteine. Un iaurt poate avea 100 de calorii, dar doar 6 grame din cantitatea totala sunt reprezentate de proteine. In acest caz, probabil ti-ar fi mai bine daca ai alege acele sortimente de iaurt care au mai multe calorii, dar care inglobeaza 12 pana la 15 grame de proteine. Astfel iti va fi mai usor sa te simti satula pana la urmatoarea masa principala.
2. Nu masori portiile. Cumparand un recipient mare de iaurt si delectandu-te cu el este o modalitate excelenta de a economisi banii pe care i-ai fi dat pe portii individuale de iaurt. Dar instinctele tale financiare te pot conduce pe o pista gresita: si astfel ajungi sa mananci mai mult decat este necesar. Nu masura portiile cu ochii. Cele mai multe borcanele de iaurt au o cantitate de 170 de grame, dar daca mananci dintr-un recipient mai mare, este mai greu sa masori portia. Cel mai bine te limitezi la o ceasca.
3. Adaugi prea multe "topping-uri". Este o idee grozava in teorie: cumperi iaurtul simplu si iti adaugi "topping-urile" preferate. Dar, in practica, ai putea sa iti sabotezi eforturile de a avea o alimentatie sanatoasa. Oamenii tind sa adauge miere pentru indulcire, cereale pentru un strop de senzatie crocanta sau poate nuci si fructe. Dar nutritionistii spun ca toate aceste lucruri pot fi un plus, dar doar daca le pui in iaurt in cantitati moderate. Este foarte usor sa iti transformi iaurtul dintr-o gustare intr-o masa principala fara ca macar sa realizezi asta.
Mai intai, decide daca mananci iaurtul ca o gustare sau ca un mic dejun bogat. Daca este doar o gustare, pastreaza-l intr-o limita care sa nu depaseasca 200 de calorii. Asta inseamna ca ai o cana de iaurt, fruct si poate un pic de nuci presarate pe ici, pe colo. Daca folosesti iaurtul pe post de mic dejun, nutritionistii sugereaza sa adaugi o portie de cereale si o portie de fruct, dar nu trebuie sa depasesti 30 de grame de nuci, pentru ca in caz contrar va avea un continut caloric prea mare.
4. Optezi pentru iaurt fara grasime. Variantele de iaurt degresat (fara pic de grasime) ar putea sa compenseze prea mult in alta zona, cum ar fi zaharul, ne atrag atentia nutritionistii. Toate iaurturile au zaharuri care se gasesc in mod natural, ca un produs secundar ce provine din lapte. Dar unele iaurturi au cantitati foarte mari de zahar adaugat de producator pentru a intensifica gustul. In cazul in care cantitatea totala de zahar dintr-o portie este peste 18 grame sau daca zaharul este unul dintre primele ingrediente trecute pe eticheta, atunci incearca un alt tip de iaurt. In loc de asta, nutritionistii recomanda sa cumparam iaurt cu un continut scazut de grasime si sa verificam lista de ingrediente pentru a ne asigura ca includem in alimentatia noastra suficiente proteine si nu prea mult zahar. Sursa.
Citeste si: Cele mai bune alimente pe care sa le mananci cand esti stresata