Găsirea unui nou loc de muncă este un proces de durată, ce poate provoca frustrări, disperare și dorința de a renunța, deoarece mare parte a vieții o petreci la birou și este necesar să ai un loc de muncă bun dacă vrei să fii fericită. Oamenii petrec peste 82000 de ore lucrând, timp în care momentele petrecute cu partenerul de viață și restul familiei sunt doar cu 4% mai multe, de aceea trebuie să-ți alegi cu grijă cariera, ca să fii sigură că te îndrepți în direcția potrivită. Găsirea locului de muncă perfect este însă o sarcină cel puțin la fel de grea precum găsirea unui partener potrivit, așa că trebuie să fii foarte sinceră cu tine însăți și să-ți analizezi un pic viața pentru a afla ce vrei cu adevărat, următorul pas fiind să cauți în mod activ să capeți abilitățile și experiența necesare pentru acel post, fiindcă sunt foarte rare acele cazuri în care cineva vine și-ți prezintă de la sine o oportunitate.
Dacă te-ai săturat de actualul loc de muncă și vrei să faci și altceva mai bun cu viața ta, ai mai jos câteva sfaturi de carieră care să te ajute să te regăsești și să revii la sentimente mai bune.
1. Lasă-te văzută
A trecut ceva timp de când nu te-ai mai uitat la oferta de joburi, dar poți aborda acest proces ca și când ar fi vorba despre o despărțire amoroasă. Începe cu o gândire pozitivă și fii deschisă la noi oportunități. Du-te la câteva evenimente de networking din domeniul spre care vrei să te îndrepți și pune-te la curent cu toate noutățile, ca să te poți face remarcată. De asemenea, chiar dacă nu pare foarte important, creează-ți un cont de LinkedIn și devino activă pe rețelele de socializare cu specific, dar mai ales pe site-urile de job-uri. Găsește comunități relevante din care poți face parte și începe să contribui la dezvoltarea acestora. În plus, ia în considerare să urmezi câteva cursuri de specializare.
2. Pune-te în valoare
Este greu să-ți scri un CV și o scrisoare de intenție după o anumită perioadă sau vârstă, dar felul în care te prezinți în acestea face diferența între tine și alt candidat. Angajatorul obișnuit petrece mai puțin de 10 secunde uitându-se pe un CV, deci asigură-te că pui în evidență părțile care contează pentru fiecare loc de muncă la care aplici și fii atentă la prezența ta în online, deoarece dacă ai atras atenția unui angajator, acesta te poate căuta ca să își facă o impresie mai completă despre tine. Deși poate suna narcisistic, este important ca din când în când să te cauți singură pe Google, ca să vezi ce imagine ai în online, dacă aceasta există, iar dacă există ceva compromițător, trebuie îndepărtat, la fel cum dacă CV-ul tău nu reflectă ceea ce ești sau ce vrei să devii, atunci trebuie să-ți faci timp pentru finisarea lui și cizelarea ta.
3. Scapă de trecut
Chiar dacă anterior ai fost concediată dintr-un alt loc de muncă sau după cel mai recent interviu nu ai reușit să obții locul de muncă visat, nu lăsa experiențele negative să te acapareze. Concentrează-te pe momentele bune și cum te-ai dezvoltat atât profesional cât și personal în urma anumitor experiențe. Începe-ți CV-ul cu listarea celor mai importante și bune abilități ale tale și notează câteva exemple în care ai putut să le pui în practică, dar fii pregătită să îți ajustezi CV-ul în funcție de job-ul pentru care aplici, deoarece angajatorii sunt interesați de oameni cu idei clare, care pot adăuga valoare companiei lor.
Nu-ți mai place locul de muncă? Iată cum poți reveni la sentimente mai bune
Amanda Augustine îți împărtășește cum poți reveni în forță la muncă dacă nu reușești să-ți intri în ritm și nu-ți mai place ceea ce faci.