Toamna asta, dacă vrei să ai o alimentaţie sănătoasă, urmează sfaturile şi recomandările formulate de medicii nutriţionişti. Nu uita că unele legume de toamnă conţin mai multă vitamina C decât citricele.
În plus, medicul nutriţionist Corina Zugravu ne recomandă să consumăm gogoşari, ardei capia, varza albă şi varză roşie - acestea sunt doar câteva alimente bogate în nutrienţi şi cu puţine calorii de care ar trebui să te bucuri în această perioadă.
Iar dacă vrei să îţi menţii silueta, stai departe de fructele care conţin prea multă glucoză, după cum ne atrage atenţia doamna Dr. Corina Zugravu. Una dintre principalele recomandări formulate de specialista în nutriţie este să evităm aşa-zisele cure de fructe. Acestea nu sunt sănătoase şi, de multe ori, aduc multe calorii, cum este şi cazul curei de struguri.
Citeşte în continuare interviul cu doamna Corina Zugravu, medic primar în nutriţie şi igienă alimentară.
Ce schimbări (în sensul de schimbări benefice) ar trebui să sufere alimentaţia noastră în timpul lunilor de toamnă? Către ce fel de alimente ar trebui să ne orientăm noi, femeile?
Corina-Aurelia Zugravu: Toamna oferă o bogăţie de produse vegetale pe care nu le mai întâlnim în niciun alt anotimp. De aceea, trebuie profitat din plin şi accentul trebuie pus îndeosebi pe legumele proaspete care ne şi pregătesc pentru vremea rece şi umedă care urmează.
Puţine doamne ştiu că unele legume ale toamnei conţin cu mult mai multă vitamina C şi fitonutrienţi decât citricele. Gogoşarii, ardeii capia (pe primul loc), urmate de varza albă şi mai ales cea roşie, sunt adevărate mine de nutrienţi utili şi nu au multe calorii.
Chiar mai mult, consumate tratate termic şi cu puţină grăsime adaugată, rămân tot atât de nutritive, iar nutrienţii ajung să se absoarbă şi mai bine. Aşadar, doamnele să mănânce salate, ardei copţi, chiar şi o zacuscă, varianta cea mai simplă, fără mult ulei.
Care sunt, în opinia dvs., cele mai bune legume şi fructe din punct de vedere nutriţional pe care ar trebui să le consumăm toamna?
Corina-Aurelia Zugravu: Cele de mai sus, iar ca fructe: porumbele (nu sunt foarte cunoscute, dar au un gust excelent şi sunt ieftine şi pline de vitamine), mere, pere şi struguri negri. Mai uşor, însă, cu strugurii, pentru că au foarte multă glucoză şi multe calorii.
Care sunt cele mai bune surse de fibre alimentare de care ar trebui să profităm în această perioadă?
Corina-Aurelia Zugravu: Toate legumele şi fructele de toamnă au fibre, dar gustoase şi sănătoase sunt prunele. Pentru cine are probleme de tranzit, prunele sunt de neînlocuit. Şi unde mai pui că sunt pline de antioxidanţi.
Pentru femeile care vor să îşi menţină silueta, formulaţi-ne pe scurt câteva recomandări. De pildă, ce legume şi fructe de toamnă au un conţinut caloric scăzut?
Corina-Aurelia Zugravu: Când mănâncă legume şi fructe, să nu se gândească la calorii pentru că niciodată ele nu sunt prea multe. Oricum, beneficiile consumului de fructe şi legume depăşesc cu mult eventualul dezavantaj al caloriilor.
Să evite, totuşi, aşa zisele "cure" de fructul X sau Y (se practică mult cura de struguri), pentru că nu sunt sănătoase şi, de multe ori, aduc şi destule calorii (cazul strugurilor). Dacă vreţi să faceţi "economie" la calorii evitaţi fructele foarte dulci (alegeţi prune, pere sau struguri din variante mai puţin dulci).
Pentru că anul şcolar tocmai a început, ce recomandări de gustări sănătoase puteţi enumera pentru cititoarele feminis.ro care sunt mămici şi au copii la şcoală (vor să le pună la pachet alimente sănătoase)?
Corina-Aurelia Zugravu: Ce am spus pentru mame e valabil şi pentru copilaşi. Puneţi la pacheţel şi un fruct, iar în sendvişul cu caşcaval sau şuncă adăugaţi felii de ardei gras roşu. Mărul să fie nelipsit.
Din experienţa dvs. de medic nutriţionist, care sunt "aliaţii" pe care îi oferă sezonul de toamnă şi care ne ajută să avem un sistem imunitar puternic?
Corina-Aurelia Zugravu: Gogoşarii, ardeii, varza, varza roşie, dar nu numai aceste legume (ele sunt totuşi pe primele locuri). Alegeţi varietăţile mai puţin "lustruite" sau "frumoase", care par făcute din ceară. Un ardei mai mic şi mai puţin arătos e adesea dovada faptului că în cultivarea lui nu s-a exagerat cu adăugarea de chimicale.
Toate legumele şi fructele toamnei par a fi făcute special pentru stimularea imunităţii prin vitamina C şi nu numai. Toate cele amintite sunt pline şi de caroteni, precursori ai vitaminei A, care este prin definiţie o vitamină care stimulează imunitatea.