Medicul nutriţionist scria zilele trecute despre importanţa "educării" stomacului. Cu siguranţă cunoşti şi tu expresia "trebuie să bag ceva în stomac, să nu fie gol".
Ei bine, nutriţionista Mihaela Bilic ne oferă o explicaţie la acest paradox.
"Stomacul este un organ muscular care, în condiţii normale, între mese, are pereţii lipiţi. Deci stomacul nu există ca şi incintă/cavitate decât atunci când noi începem să mâncăm. Odată umplut cu alimente (nu conteaza dacă sunt multe sau puţine) el începe treaba, le amestecă cu sucuri digestive şi le elimină treptat în intestinul subţire. În momentul în care s-a golit, stomacul şi-a îndeplinit rolul, pereţii lui se lipesc la loc şi intră în stare de repaus până la următoarea masă.", scria medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Deşi pare greu de crezut, specialista în nutriţie spune că, de fapt, stomacul nu trebuie umplut, ci ţinut gol, pentru că în momentul în care ciugulim ceva, ronţăim un lucru cât de mic, "răul" este făcut, spune Mihaela Bilic. Şi astfel trezim stomacul, care va cere sa fie umplut/hrănit.
"Obiectivul unei alimentaţii sănătoase este să reuşim să nu mâncăm nimic între mese, să existe o pauză completă de 3-4 ore în digestie/secreţie de sucuri gastrice. Şi mai trebuie ţinut cont de un element: stomacul este un muşchi, deci se "antrenează" ca orice muşchi. Cu cât mâncăm mai mult la o masă, cu atât vom avea nevoie de un volum mai mare de alimente ca să ne săturăm. Sau invers, disciplinaţi-vă să mâncaţi mai puţin şi stomacul se va umple mai repede. Concluzia: stomacul se "educă" şi nu, nu trebuie umplut!", a subliniat nutriţionista Mihaela Bilic.