Crezi că e imposibil să mănânci sănătos, dat fiind programul haotic şi numeroasele ispite care nu-ţi dau pace zilnic? Ei bine, nu e chiar aşa.
"Un lucru pe care l-am observat mai dest este acea că oamenii cred că e greu să mănânci sănătos. Cred că e păcat, fiindcă nu e aşa", remarcă nutriţionistul Chloe McLeod.
Lisa Renn, nutriţionist şi purtător de cuvânt al Asociaţiei Nutriţioniştilor din Australia, este de acord şi susţine că renumitele diete fade ne induc în eroare şi complică conceptul de alimentaţie sănătoasă.
"Poate fi uşor - e atât de greu pe cât o faci să fie. Sunt nutriţionist de 16 ani, iar în primii ani ai carierei mele credeam că oamenii ştiu ce înseamnă să mănânci sănătos şi credeam că e în plus să le spun despre ce e vorba. Însă acum, din cauza informaţiilor contradictorii disponibile online, oamenii nu au, pur şi simplu, habar ce înseamnă alimentaţia sănătoasă", explică specialistul.
Alimentaţia sănătoasă nu are legătură cu perfecţiunea
Cu atât de multe diete diferite şi declaraţii contradictorii, nu e de mirare că am pierdut din vedere ce înseamnă a avea o dietă sănătoasă, echilibrată. Acesta este cuvântul cheie: echilibru.
"Aceasta este o mare problemă cu percepţia asupra a ceea ce este sănătos în prezent, faptu că au impresia că trebuie să fie perfect, aşa că nici nu se obosesc. Perfecţiunea este imposibilă şi nu este necesară", atenţionează Lisa Renn.
"Încearcă să nu te gândeşti că "dacă mănânc sănătos, nu voi mai mânca biscuiţi sau fast food". Aceasta este o poziţie nesustenabilă. Toate au loc în dieta noastră - un loc mic, dar este acolo."
Alimentaţia sănătoasă nu este o pedeapsă şi nu înseamnă că nu te poţi distra cu alimentele. "Încearcă să nu te laşi prins de mesajele exteme care recomandă să eviţi una sau alta, pentru că asta nu face parte dintr-o dietă sănătoasă", a adăugat specialistul.
Renunţă la diete şi etichete
"Găsesc frustrant faptul că o mulţime dintre afirmaţiile legate de anumite diete au suficient adevăr în ele cât să sune adevărat, ca orice minciună bună", subliniază nutriţionistul.
"Încercarea de a vinde o formulă care se potriveşte tuturor nu este, de fapt, cea mai bună abordare - toată lumea este diferită. Dacă nu eşti sigur care sunt nevoile tale, consultă e cineva care va face o dietă individualizată."
Aceeaşi abordare este valabilă şi pentru etichetarea produselor alimentare drept "bune", "rele" sau "recompense".
"Atunci când lucrurile devin prea complicate, oamenii sunt confuzi şi evită alimente perfectă sănătoase, cum ar fi fructele. Chiar şi etichetarea alimentelor drept bune sau rele este o tendinţă generală, dar inutilă, fiindcă se poate traduce prin mâncatul emoţional. Când aplici o restricţie, singura cale a organismului este aceea de a se revolta şi a mânca ceea ce crezi tu că este mâncare nesănătoasă."
Concentrează-te pe cei trei macronutrienţi
Cei trei macronutrienţi importanţi pentru starea generală de sănătate sunt carbohidraţii, proteinele şi grăsimile. Nu există unul rău şi unul bun - toate sunt importante şi vin într-o varietate de forme.
1. Carbohidraţii
Renn spune că aceştia sunt principalul factor care genrează confuzie. Ai nevoie de carbohidraţi buni ca sursă principală de energie.
Pentru a găsi cea mai bună opţiune în ceea ce priveşte carbohidraţii, studiază ambalajul şi verifică informaţiile cu privire la aportul de fibre, alegând produsul cu un conţinut mai mare. Este valabil pentru cereale, pâine, paste şi nu numai. Cu cât mai multe fibre, cu atât mai bine.
2. Proteinele
Responsabile pentru creşterea şi regenerarea organismului, dar şi pentru senzaţia de saţietate prelungită după masă, proteinele se regăsesc în carne, ouă, lactate, dar şi în seminţe şi nuci.
3. Grăsimile
Există trei tipuri de grăsimi, dintre care cele mai sănătoase sunt cele vegetale. Cele mai puţin sănătoase sunt cele vizibile pe anumite tipuri de carne.
Aportul de grăsimi sănătoase poate fi acoperit de consumul de nuci, seminşe, avocado, ulei de măsline şi carne de peşte gras.
Mănâncă fructe şi legume
Pe lângă cele trei categorii de nutrienţi, ai în vedere un consum constant de fructe şi legume. Renn recomandă două porţii de fructe şi cinci de legume în fiecare zi.
Limitează (NU elimina) consumul de alimente procesate
Evită, pe cât posibil, alimente procesate bogate în grăsimi, zahăr şi sare.
Cu cât mai simplu, cu atât mai bine
"Poate fi un răspuns plictisitor, însă ceea ce mânca bunica ta este, probabil, ceea ce ar trebui să mănânci şi tu. Pur şi simplu mănâncă mai rar în oraş, găteşte mai des, consumă un mic dejun bogat în fibre, o salată şi un fruct la prânz, iar seara carne şi legume", recomandă nutriţionistul Lisa Renn.