Ţineţi scorul!
Frecvenţa interacţiunilor pozitive cu partenerul de cuplu este cea care dictează şansele ca relaţia să reziste sau să se destrame în timp. Astfel, în cazul cuplurilor fericite, raportul dintre interacţiunile pozitive şi cele negative este de 5:1. Cu alte cuvinte, într-o relaţie sănătoasă, partenerii au câte o ceartă zdravănă la fiecare cinci experienţe plăcute.
În ceea ce-i priveşte pe cei aflaţi într-o relaţie sortită divorţului, acest raport este de 0,8:1. Astfel, la fiecare 0,8 experienţe pozitive, cuplurile care în cele din urmă ajung să se destrame au cel puţin un conflict major.
Cheia fericirii nu e în dormitor
Factorul care determină satisfacţia partenerilor în ceea ce priveşte sexul, romantismul şi pasiunea în cuplu este, surprinzător, calitatea prieteniei dintre cei doi. O prietenie strânsă reprezintă o bază solidă pentru o relaţie, sporind satisfacţia partenerilor cu până la 70%!
Partenerii aflaţi într-o relaţie fericită vorbesc mai mult. Cele mai fericite căsnicii sunt cele în care partenerii petrec împreună, săptămânal, cu cinci ore mai mult decât cei nefericiţi, timp în care discută, împărtăşesc idei şi idealuri.
Tipuri de interacţiuni pozitive care sporesc fericirea în cuplu:
1. Complimente;
2. Demonstraţii ale aprecierii şi afecţiunii prin cadouri mai mari sau mai mici;
3. Depănarea unor amintiri plăcute;
4. Pregătirea unei surprize pentru partener, fie ea una culinară sau de altă natură, în funcţie de gusturi şi posibilităţi.
Cuplurile fericite în dormitor
Partenerii fericiţi îşi fac timp şi pentru intimitate. Asta înseamnă că au parte de sex de două sau chiar trei ori pe săptămână, iar mai mult sex înseamnă mai multă satisfacţie. Partenerii sunt cu 55% mai fericiţi atunci când au parte de intimitate o dată la câteva zile. Faptul că partenerii fac sex cel puţin o dată pe săptămână sporeşte satisfacţia în ceea ce priveşte relaţia cu 44%.
Cum primeşti veştile bune?
Când vine vorba de modalităţi prin care poţi consolida relaţia, studiile arată că un factor crucial este reacţia pe care o ai atunci când partenerul are parte de o victorie, fie ea minoră sau importantă.
Reacţia care aduce fericire în cuplu implică entuziasm, interesul pentru detalii legate de eveniment, cuvinte de laudă la adresa partenerului şi disponibilitatea de a retrăi experienţa prin ochii partenerului, ascultând detaliile cu atenţie. Un studiu pe această temă arată că oamenii care au făcut asta de trei ori pe zi, timp de o săptămână, s-au simţit mai fericiţi şi au avut o predispoziţie scăzută către depresie.
Experienţe comune
Partenerii din cuplurile care au parte frecvent de experienţe NOI susţin că se simt mai apropiaţi şi sunt mai mulţumiţi de relaţia lor.
Aşadar, ieşiţi la plimbare în locuri noi, luaţi masa la un restaurant nou, exploraţi destinaţii exotice, gatiţi împreună sau mergeţi la un concert. Faceţi orice pentru a evita rutina!
Efectul Michelangelo
Cuplurile fericite sunt cele în care partenerii scot la iveală tot ce este mai bun, prin încurajări şi critici constructive. Astfel se ajută reciproc să se perfecţioneze şi să scoată la iveală "sinele ideal".
"Mai ţii minte ce amuzant a fost acel moment când...?"
Momentele în care râdeţi împreună cu gura până la urechi sunt mai importante decât crezi şi mai puternice decât orice altă amintire plăcută. Cuplurile fericite sunt cele care îşi pot aminti experienţe amuzante trăite împreună.
Cum vă certaţi?
Când cuplurile fericite se ceartă, partenerii încearcă să elimine tensiunea prin umor, exprimarea afecţiunii şi acceptarea unor compromisuri.
În cuplurile nu tocmai fericite, însă, partenerii apelează la critică, îşi arată dispreţul, acţionează defensiv, îşi numesc persoana iubită în fel şi chip, iar în cele din urmă se închid în ei şi refuză orice formă de comunicare.
Cum priviţi relaţia?
Cuplurile care pot vedea partea plină a paharului chiar şi în momentele dificile au şanse cu 94% mai mari de a avea un viitor fericit.
Chiar dacă nu reuşiţi să întruniţi toate criteriile de mai sus, nu e cazul să vă îngrijoraţi. Ţineţi minte aspectele vieţii de cuplu care necesită a fi şlefuite puţin şi acordaţi-le mai multă atenţie!