Cercetătorii de la University College London și University of Leeds au efectuat un studiu ce a durat o lună de zile, în care au analizat obiceiurile de consum a 64 de bărbați care de obicei își beau ceaiul îndulcit. Participanților li s-a cerut fie să nu mai consume deloc zahăr fie să continue să-și bea ceaiul în mod normal, pentru a avea un termen de comparație. După patru săptămâni, cercetătorii au descoperit că cei care au redus sau eliminat zahărul din ceai au putut să se bucure în continuare de ceai, cel puțin la fel de mult precum o făceau înainte.
Când studiul a încetat, 42% dintre bărbații ce diminuaseră cantitatea de zahăr treptat au renunțat la el de tot și același lucru l-au făcut și 36% dintre cei care au eliminat complet zahărul peste noapte, astfel că autorii studiului au ajuns la concluzia că:
„Excesul de zahăr este o problemă pentru sănătatea mondială, iar zahărul din băuturi contribuie decisiv la cantitatea totală. Reducerea cantității de zahăr din ceaiuri va duce, prin urmare, la scăderea cantității totale pe care o consumă cineva.”
Deși autorii au spus că este nevoie de un studiu mai mare pentru a confirma aceste descoperiri, ei au adăugat și că astfel de studii pot fi efectuate și pe alte tipuri de alimente. Echipa de cercetători și-a prezentat descoperirile în cadrul Congresului European despre Obezitate, ce a avut loc în Glasgow.
Consumul de prea mult zahăr duce la apariția cariilor, apariția acneei și îngrășare, motiv pentru care Tam Fry, președintele National Obesity Forum a declarat următoarele:
„Reducerea cantității de zahăr rafinat este o idee foarte bună, deoarece primim tot zahărul de care avem nevoie din alte surse alimentare, iar descoperirile acestor cercetători n-ar trebui să mai surprindă pe nimeni. O soluție pentru a obișnui papilele gustative cu noile formule și a nu provoca un șoc organismul este aceea de a reduce treptat cantitatea de îndulcitori folosită, iar un studiu mai mare decât cel deja prezentat nici nu este nevoie, deoarece anul trecut a mai fost realizat un studiu pe băuturile îndulcite din comerț, din care a reieșit că din ce în ce mai mulți consumatori cumpără variantele light sau zero ale acelorași mărci pe care le consumau înainte.”
Oamenii de ştiinţă susţin că un ceai bun nu se face cu...
Unii oameni nici nu concep să bea ceai neîndulcit, dar excesul de zahăr creează multe probleme de sănătate, iar oamenii de știință susțin că de fapt pentru a avea un gust bun, ceaiul nici măcar nu trebuie îndulcit.