Daca vrei sa eviti privirile rautacioase ale localnicilor, specialistii te sfatuiesc sa te informezi inainte cu privire la eticheta locala.
Budget Travel iti prezinta cateva exemple de "asa nu" atunci cand vine vorba de obiceiurile culinare in vacanta. Poate in loc de privirile acuzatoare ale localnicilor, vei primi cateva zambete. Unele reguli te-ar putea surprinde!
1. Thailanda: Lingura este tacamul de baza. Eticheta spune ca nu ai voie sa mananci direct cu furculita, mai ales cand vine vorba de orez. Aceasta se foloseste doar pentru a te ajuta, respectiv pentru a impinge mancarea in lingura.
Exceptii: Anumite preparate specifice regiunii nordice sau nord-estice se mananca de obicei direct cu mainile. Cum recunosti un astfel de preparat? De exemplu, daca orezul are o consistenta mai lipicioasa, atunci renunta la tacamuri.
De asemenea, daca mananci preparate ce nu au legatura cu orezul, atunci poti folosi linistit furculita. Oricum ar fi, nu folosi betisoarele chinezesti cand mananci orez in Thailanda.
2. Japonia: Nu lasa betisoarele infipte vertical in bolul cu orez. Cand vrei sa faci o pauza intre inghitituri, betisoarele trebuie asezate impreuna langa bol. Nu in alta parte, a spus Mineko Takane Moreno, specialist in bucataria japoneza, decat daca exista un loc special indicat pe masa.
Trebuie sa eviti sa infigi perpendicular betisoarele in orez. De ce? In Japonia un astfel de bol, cu betisoare infipte vertical, se foloseste in timpul funerariilor. Asa ca, daca vrei sa fii sigur ca eviti vreo gafa, mai bine ceri o furculita. Totodata, evita sa transferi mancarea unei alte persoane prin intermediul betisoarelor si nici nu le folosi ca accesorii de prins parul.
3. Georgia: La petrecerile traditionale este nepoliticos sa sorbi vinul. La evenimentele pe care georgienii le numesc supra (sarbatori sau petreceri traditionale), vinul se bea numai cand se tine un toast. Prin urmare, ar fi bine sa astepti aceste momente... dupa care trebuie sa bei tot vinul din pahar. Nu te ingrijora, in general paharele sunt mai mici.
4. Mexic: Nu mananca tacos cu furculita si cutitul. E ca si cum ai manca o shaorma (stil sandwich) cu tacamurile. Nu vrei sa iti patezi tricoul cu salsa si boabe de fasole? Dificil. Mexicanii considera ca a manca tacos cu tacamurile este un gest prostesc si un semn de snobism - ca si cum ai manca un hamburger cu tacamuri de argint. Asa ca fii politicos si foloseste mainile.
5. Italia: Cappuccino se bea inainte de amiaza. Unii italieni considera ca aceasta bautura poate "supara" stomacul daca este servita in a doua parte a zilei, altii cred ca ar putea inlocui integral o masa (pentru ei este ceva uzual ca micul dejun sa contina doar un cappuccino si cel mult un croissant).
Oricum ar fi, italienii nu prea beau cappuccino dupa ora 15:00 - si in nici un caz dupa o cina copioasa. Daca faci asta, vei fi imediat incadrat la categoria "turisti". Daca vrei mai multa apreciere din partea localnicilor, poti sa inlocuiesti cappuccino-ul cu un espresso.
De asemenea, daca iti comanzi o pizza sau o portie de pasta si ospatarul nu te intreaba daca vrei parmezan, atunci ar fi de preferat nici sa nu ceri. Pentru italieni, a adauga parmezan pe pizza e ca si cum ai comite un mare pacat. In plus, multe dintre pastele lor traditionale nici nu se potrivesc cu parmezanul.
Citeste continuarea pe dailybusiness.ro, dar nu uita sa intri si in dosarele noastre de retete si calatorii.