Ce spui de o zi caldă de toamnă, petrecută la un conac încărcat de istorie? Conacul Hagianoff din localitatea Manasia este frumos în orice sezon, însă toamna îi oferă un aer aparte. Acesta se află la numai 61 de kilometri distanţă de Bucureşti, la ieşirea din oraşul Urziceni.
Conacul de la Manasia a fost ridicat în anul 1899 în stilul arhitectural eclectic, însă cu elemente de art nouveau. Nu numai conacul, ci şi crama ori domeniul ce se întinde pe o suprafaţă de 2 hectare, te vor impresiona în mod plăcut. Restaurarea conacului a respectat cu stricteţe detaliile stilistice originale, aşă că aici vei regăsi o atmosferă specifică unor vremuri de mult apuse.
Începând din această toamnă, conacul poate fi vizitat în fiecare duminică, începând cu ora 10:00. Pentru un tarif de 35 de lei beneficiezi de un tur ghidat al conacului, de o plimbare prin parcul populat de păuni şi de o gustare servită pe terasa ce îţi oferă o privelişte de zile mari.
Mănăstirea Ghighiu merită, de asemenea, o vizită pe timp de toamnă. În mai puţin de o oră vei ajunge la mănăstirea ce se află la 5 kilometri distanţă de oraşul Ploieşti. În anul 1817 a fost ridicată această mănăstire, în mijlocul unei păduri ce aparţinea Codrilor Vlăsiei. An de an, credincioşii vin la această mănăstire renumită pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă din Siria, dar şi pentru izvorul tămăduitor.
Biserica Mare şi Biserica Mică sunt înconjurate de chilii ridicate în stil specific brâncovenesc, acoperite cu ţiglă, care oferă o privelişte de poveste. Grădina mănăstirii, inţesată de flori care mai de care mai deosebite, dar şi de arbori care oferă umbră credincioşilor dornici să se roage în linişte, capătă o frumuseţe aparte în acest anotimp.
Ceva mai departe de Bucureşti, la o distanţă de 150 de kilometri, se află comuna Colţi, comună ce aparţine de judeţul Buzău. Aceasta te va impresiona peste măsură prin frumuseţea peisajelor aparte, specifice zonei montane. Nefiind o zonă turistică intens promovată, aici vei regăsi liniştea după care tânjeşti de multă vreme.
Mai mult decât atât, în afară de peisajele spectaculoase, aici vei găsi şi Muzeul de Chihlimbar din Colţi, care deţine singura colecţie muzeală de chihlimbar din România. Dacă tot ai ajuns aici, mai mergi câţiva kilometri şi până în localitatea Aluniş, unde vei descoperi biserica săpată în stâncă de către ciobanii din zonă. Lăcaşul de cult datează din anul 1274, iar până în anul 1871 a funcţionat ca mănăstire. Acum, monumentul istoric funcţionează pe post de biserică ortodoxă a satului. În această zonă s-au găsit şi o serie de aşezări rupestre ce au fost folosite pe post de refugiu.
sursă foto: www.domeniulmanasia.ro