Află în continuare cum a reușit sistemul olandez să diminueze numărul deținuților, printr-o abordare omenească și empatică a problemei.
Programe de reabilitare
Olanda oferă programe speciale de reabilitae pentru cei care au anumite probleme psihice și astfel nu mai trimite direct la închisoare toți oamenii care fac lucruri ilegale. Sistemul este bazat mai degrabă pe prevenție și înțelegere decât pedepsire, iar cei care comit ceva ilegal primesc amenzi și sunt obligați să participe la programe de reabilitare, timpul petrecut la închisoare fiind cu mult diminuat. Aceste noi măsuri sunt numite sentințe alternative și sunt bazate pe ideea că oricine trebuie tratat ca pe o ființă umană care mai poate fi ajutată, iar psihologul Miriam van Driel explică situația în felul umrător: „Felul în care tratezi oamenii, chiar și la închisoare, face diferența. Dacă îi tratezi ca pe niște animale, ele nu se vor mai comporta ca oameni ci se vor adapta situației.”
Celor care ajung la închisoare li se oferă terapie, pentru a se putea integra cât mai repede când revin în societate și în același timp pentru a proteja restul lumii, singura problemă fiind că s-au dovedit a fi mai eficiente pentru bărbați decât pentru femei.
Case noi pentru refugiați
Multe dintre închisorile olandeze ar fi ajuns în paragină, dacă n-ar fi fost închiriate de alte țări sau transformate în hoteluri de lux și case pentru refugiați. De asemenea, există planuri de a transforma una dintre cele mai faimoase închisori olandeze, „The Koepelgevangenis”, într-o universitate.
Olanda desființează închisori, pentru că nu are cine să stea acolo
Rata criminalității a scăzut în Olanda și secretul golirii închisorilor constă în felul în care sunt tratați prizonierii, numai în anul 2018 fiind desființate 4 închisori și altele fiind transformate în hoteluri pentru refugiați.