Există, însă, numeroase căi prin care îţi poţi menţine creierul tânăr, într-o formă de zile mari, de la reducerea aportului de fier şi până la consumarea unui pahar de vin.
Unele recomandări te vor surprinde. Pentru un creier sănătos, este recomandat să consumi multe legume verzi, leguminoase şi să reduci consumul de zahăr. Acestea sunt, însă, recomadări general acceptate pentru orice tip de dietă sănătoasă, potrivit multor specialişti.
Însă studiile arată că o dietă bogată în carbohidraţi "albi", precum pâine, paste sau orez alb, este şi ea benefică pentru sănătatea creierului.
Alte alimente controversate, care s-au dovedit însă utile într-o dietă menită să îţi păstreze creierul tânăr, sunt cele fermentate, precum oţetul, murăturile şi chiar vinul roşu.
Cea mai controversată recomandare, însă, este cea cu privire la reducerea aportului de fier. De ce este fierul un agent sabotor în acest caz? Nutrient esenţial pentru buna funcţionare a organismului, regăsit din plin în carnea roşie, de exemplu, fierul este totuşi prezent în mod exagerat în dieta majorităţii adulţilor la ora actuală.
Astfel, un aport sporit de fier care are efecte benefice în copilărie poate dăuna la maturitate. Cercetările arată că aşa cum maşinile vechi ruginesc, aşa se întâmplă şi cu organismul uman. Rugina ia forma unor depuneri la nivelul organelor, cum ar fi cele din creier, ce duc la apariţia bolii Alzheimer. Rugina se manifestă şi sub forma daunelor provocate de reacţia pe care o au ADN-ul şi proteinele la contactul cu oxigenul. Întrucât fierul transportă oxigenul prin organism, este şi principalul factor declanşator al procesului de "ruginire".