Orez thailandez picant cu tofu
750 ml lapte de cocos
700 gr tofu, scursa si taiata in cuburi mici
sare, piper negru macinat
4 catei de usturoi tocati marunt
o ceapa mare, taiata rondele
o lingurita pasta de ardei iute
coaja rasa de la o lamaie
o bucata de ghimbir de circa 2.5 cm, curatata de coaja si data prin razatoarea mica
o lingura boabe de coriandru, macinate
o lingurita chimen, macinat
2 linguri sos de soia
o lingurita faina de porumb
orez cu bobul lung, pentru garnitura
Pentru ornat:
2 ardei iuti rosii
o lingura coriandru tocat
felii de lamaie
Turnati 600 ml lapte de cocos intr-o cratita si puneti-l la fiert. Cand da in clocot, puneti in cratita cuburile de tofu, sare si piper dupa gust si lasati sa fiarba acoperitm la foc domol, circa 10 minute. Scoateti tofu din cratita cu ajutorul unei spumiere. Nu aruncati laptele de cocos.
Puneti usturoiul, ceapa, pasta de ardei iute, coaja rasa de lamaie, ghimbirul, mirodeniile si sosul de soia in vasul robotului de bucatarie si mixati-le pana obtineti o pasta fina. Turnati laptele de cocos ramas intr-o cratita curata si incorporati amestecul de mirodenii. Fierbeti, amestecand continuu, circa 15 minute
(pana sosul se ingroasa)
Turnati tretat laptele in care ati fiert tofu peste sosul de mirodenii si puneti vasul pe foc pana ce laptele incepe sa clocoteasca. Adaugati cuburile de tofu si lasati totul sa fiarba timp de 5-10 minute. Amestecati faina de porumb cu o lingura de apa rece si incorporati in sosul din cratita; lasati sa fiarba pana incepe sa se ingroase. Rasturnati mancarea pe un platou incalzit in prealabil, decorati cu rondele de ardei iute , felii de lamaie si coriandru tocat si serviti imediat cu orezul fiert.
Editura Rao - Retete vegetariene