Pâinea maimuţei
Aceasta este o rețetă mai specială de cozonac, care arată ca aluatul fărâmițat și este foarte dulce.
2 lingurițe și jumătate drojdie de bere pudră, 3 căni făină integrală, 1 linguriță scorțișoară, 1 linguriță sare, 1/4 cană zahăr tos, 2 linguri margarină moale, 1 cană apă, 200 g unt, 1 cană zahăr brun, 1 ceașcă stafide
1. Se frământă bine drojdia, făina, scorțișoara, sarea, zahărul tos, margarina și se adaugă apa la final.
2. Se întinde aluatul pe un blat tapetat cu făină și se lasă să respire câteva minute.
3. Într-un ibric mic se topește untul pe foc mediu și se adaugă zahărul brun cu stafidele, apoi se amestecă și se ia de pe foc.
4. Se taie aluatul în pătrate de aproximativ 3 pe 3 cm și se înmoaie fiecare în siropul de unt obținut anterior, apoi se suprapun bucățile într-o formă de cozonac sau de tort, acoperind golurile rămase cu alte bucățele și se lasă forma acoperită de un prosop curat, într-un loc călduros, ca să crească aluatul.
5. Se preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius și se introduce forma de cozonac pentru aproximativ 20-25 de minute sau până se face arămiu aluatul, apoi se servește cald, răsturnat pe un platou și eventual, pudrat cu zahăr pudră.
Tips: Dacă mai rămân stafide şi sirop în ibric, le poţi turna peste aluat înainte de a-l băga la cuptor.
Articolul anterior Brioşe cu afine Articolul următor American Pancakes rapide