Astfel, APC România a achiziţionat în prima parte a lunii decembrie 2015 mai multe produse alimentare specifice sărbătorii Crăciunului, din marile lanţuri de hipermarketuri sau supermarketuri, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenţia în ceea ce priveşte conţinutul acestor produse şi potenţialele efecte asupra sănătăţii consumatorilor.
Studiul a fost realizat de către o echipă de experţi a APC România, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu. În cele 25 de produse analizate s-au identificat 101 aditivi alimentari.
Au fost achiziţionate următoarele produse alimentare folosite la pregătirea mesei de Crăciun: carne tocată pentru sarmale; amestec carne tocată de porc şi vită; caltaboş; tobă; lebăr; chiftele; castraveţi în oţet; smântână; sos maioneză şi multe altele de acest gen.
101 aditivi alimentari în alimentele consumate de Sărbători
Dintre cei 101 aditivi alimentari identificaţi, unii ridică probleme grave de sănătate.
Nitritul de sodiu (E250) este un conservant utilizat în industria cărnii, care împiedică formarea microorganismelor. La nivelul Uniunii Europene este permis a fi utilizat numai în amestec cu sarea într-o proporţie de 0.0625%. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. Totodată, preparatele din carne au un conţinut ridicat de sare, care variază între 2 grame şi 5,5 grame.
Dioxidul de sulf (Sulfiţii) este un alergen cunoscut a cărui prezenţă în alimente, acolo unde este permisă, trebuie întotdeauna să fie declarată dacă valorile sunt mai mari de 10 mg / kg. Persoanele care au alergie la sulfiţi pot suferi de dureri de cap, greaţă, astm sau chiar, în cazuri foarte grave, şoc anafilactic.
Caragenanul (E407) este un gelifiant, agent de îngroşare. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar. În UE este interzis a fi utilizat în formulele pentru bebeluşi din motive de precauţie.
Monoglutamatul de sodiu (E621) - potenţiator de gust şi aromă. Acesta provoacă reacţii alergice, dureri de cap şi de gât, ameţeală, greaţă, diaree şi poate bloca asimilarea vitaminei B6 şi a calciului.
Acidul citric (E 330), agent de reglare a acidităţii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smalţului dentar, acesta favorizând apariţia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentaţia copiilor şi nu trebuie consumate alimente ce conţin acid citric de către cei care au afecţiuni cardiovasculare sau renale, afecţiuni ale aparatului digestiv şi diaree.
Gumă de guar (E412), agent de îngroşare. Poate provoca alergii.
Zaharina (E 954) este un îndulcitor artificial care este de 200-700 de ori mai dulce decât zahărul. E954 este folosit foarte des în combinaţie cu alţi îndulcitori pentru a ascunde defectele acestora (gust, stabilitate etc.). Se foloseşte foarte des în combinaţie cu ciclamatul şi cu aspartamul în produsele "light". Îndulcitorii artificiali pot genera afecţiuni medicale precum: epilepsie, scleroză multiplă, diabet, depresie şi oboseală cronică. Citeşte rezultatele complete ale studiului aici.