Furnicăturile încep la câteva minute după ce ţi-ai terminat salata de fructe. O mâncărime ciudată începe să se simtă pe buze şi se răspândeşte pe limba ta. "Ce este asta? "Ce mi se întâmplă?", te întrebi.
Şi apoi, la fel de repede cum a apărut, mâncărimea a dispărut, iar tu uiţi totul despre acest incident, până la următoarea masă la care consumi fructe.
Dacă acest scenariu îţi sună familiar, este posibil să fii una dintre persoanele cu sindromul alergiei orale (oral allergy syndrome sau OAS).
Oamenii cu sindromul alergiei orale constată că gura şi gâtul lor au o mâncărime sau senzaţie de furnicături atunci când mănâncă anumite fructe şi legume crude. Spre deosebire de alergiile la alune sau la înţepăturile de albine, alergia la polenul din alimente (vezi fructe şi legume), aşa cum mai este cunoscută, nu trebuie să te îngrijoreze în mod normal.
Odată cu alergiile sezoniere şi febra fânului (n.r. - răspunsul organismului la alergeni, cum ar fi polenul, praful sau mucegaiul), prezenţa polenului din aer duce la strănut, rinoree (îţi curge nasul) şi congestie. În cazul sindromului alergiei orale, prezenţa proteinelor din fructe şi legume (proteine asemănătoare polenului) duce la o reacţie specifică în gură.
Reacţiile ce însoţesc sindromul alergiei orale sunt, în general, destul de uşoare, cu o durată de la doar câteva minute până la o oră. În cazuri rare, gâtul unei persoane se poate umfla, dar majoritatea oamenilor vor experimenta doar furnicături sau mâncărime (de parcă ceva i-ar gâdila în gât).
Asta deoarece, odată ce proteina cu probleme ajunge în stomacul tău, sucurile tale digestive începe să o descompună. Sindromul alergiei orale apare atunci când polenul şi proteinele foarte asemănătoare polenului s-au acumulat în corpul unei persoane, aşa că sindromul acesta este mult mai comun în rândul adulţilor decât la copii.
Majoritatea persoanelor care suferă de alergii reacţionează la unul sau două tipuri de polen, care au trăsături similare cu proteinele din anumite fructe sau legume. Tocmai de aceea, atunci când mănânci un fruct (de pildă o piersică) sau o salată de fructe, poţi să te confrunţi cu senzaţii de mâncărime sau furnicături la nivelul gurii şi buzelor.
Reţine că oamenii care suferă de sindromul alergiei orale reacţionează doar la câteva alimente. Dar odată ce ştii care sunt alimentele respective care îţi declanşează alergiile, există un truc destul de simplu pentru a remedia situaţia: evită-le.
Dacă nu poţisă renunţi deloc la fructe sau legume, încearcă să le găteşti mai întâi, înainte de a le mânca. Chiar şi dacă pui o bucată dintr-un fruct proaspăt la microunde, preţ de 15 secunde, acest lucru va reduce reactivitatea, deoarece procesarea termică descompune proteinele care îţi declanşează alergia, la fel cum o face şi stomacul tău. Sursa.