Plăcintă cu mere
Dacă ai luat mai multe mere decât trebuia poți sta liniștită: acestea nu se vor strica și nu trebuie să arunci banii pe fereastră și merele la coșul de gunoi, deoarece poți face o plăcintă delicioasă.
1 linguriță bicarbonat de sodiu, 1 linguriță scorțișoară, 1 fiolă esență de vanilie, 1 lămâie, 1 plic zahăr pudră, 1 kg mere, 1 ceașcă zahăr + 10 linguri, 10 linguri ulei, 10 linguri apă, făină
1. Se amestecă 10 linguri de zahăr cu apa și uleiul, apoi se dau în clocot într-o cratiță în care se lasă apoi la răcit, moment în care se adaugă esența de vanilie, făină (atât cât să rezulte un aluat elastic) și bicarbonatul de sodiu stins cu puțină zeamă de lămâie.
2. Se întind două foi din aluatul rezultat, se spală și se curăță merele de coajă, apoi se dau prin răzătoare sau se taie cubulețe foarte mici și se stropesc cu suc de lămâie (ca să-și păstreze culoarea), după care se adaugă restul de zahăr și scorțișoara.
3. Se întinde într-o tavă mare una dintre foile de aluat, peste care se pun merele rase și se acoperă totul cu cealaltă foaie.
4. Se înțeapă aluatul din loc în loc cu o furculiță (pentru ca aerul cald să pătrundă bine compoziția și să se mai evapore din lichid, astfel încât foaia de jos să nu fie prea presată) și se bagă tava în cuptoul încins dinainte, la foc mic, timp de o oră.
5. Se scoate tava din cuptor când plăcinta se face aurie și se lasă un pic la răcit (pentru a nu avea apoi probleme cu stomacul), se taie pătrățele și se acoperă cu zahăr pudră sau se mănâncă alături de înghețată cu aromă de vanilie.