Specialista în nutriţie spune că palma este cea mai sigură măsură pentru a stabili o porţie corectă şi subliniază că cel mai mult contează nu CE trebuie sau ce AVEM VOIE să mâncăm, ci CÂT mâncăm.
Regula de bază este să mâncăm cu măsură, iar porţia corectă este cea care ne oferă libertatea de a mânca orice, spune nutriţionista.
Iată câteva reguli esenţiale menţionate de medicul nutriţionist Mihaela Bilic:
1. Mezelurile şi brânzeturile se mănâncă cu bucăţica de 2-3 degete (sau 2-3 felii), dulciurile câte 2-3 linguriţe, iar făinoasele câte 2-3 linguri.
2. Farfuria ideală ar trebui să fie de dimensiunea palmelor noastre, puse una lângă alta.
"Nu contează dacă ai palmele mici sau eşti copil, farfuria potrivită ţie e cât palmele tale. Şi din această farfurie, jumătate trebuie să fie legume. Apoi un sfert e reprezentat de proteine (carne, peşte, brânză, ou) şi ultimul sfert de glucide (pâine, mămăligă, paste, orez, cartofi, mazăre, fasole boabe)", a explicat medicul nutriţionist Mihaela Bilic.
3. Castronul de ciorbă - Când ne gândim la ciorbe, castronul trebuie să fie cât 2 pumni strânşi, iar acest lucru înseamnă 2-3 polonice, în funcţie de persoană.
4. "Atenţie la copii, ajustaţi porţia în funcţie de mâinile lor. În general porţia unui copil de 8-10 ani trebuie să fie cu 25-30% mai mică decât cea a unui adult", a subliniat nutriţionista Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
5. Dacă vrei diversitate şi ai grijă şi de silueta ta, medicul nutriţionist spune să mănânci jumătate de porţie de aperitiv, fel principal şi desert. Ideal ar fi să împarţi cu cineva fiecare fel - în mod real, porţiile care îţi sunt servite sunt pentru 2 persoane.