Dietele proteice, spune nutriţionista Mihaela Bilic, te încurajează să mănânci carne şi branză fără măsură. Din păcate, excesul de proteine are unele efecte neplăcute asupra organismului. În urma acestor diete se produce acidoza în organism, datorită amoniacului care rezultă din metabolizarea proteinelor, explică medicul.
"Atenţie la dietele proteice. Foarte la modă şi cu rezultate spectaculoase (cel puţin pe moment) curele de slăbire bazate pe proteine par să fie soluţia ideală pentru topirea kilogramelor de grăsime. Dar există şi un "dar": nu puteţi face din ele un stil de viaţă, nu puteţi să le repetaţi la infinit fără să vă puneţi sănătatea în pericol.", ne atrage atenţia medicul nutriţionist Mihaela Bilic pe pagina oficială de Facebook.
Efectele nocive asupra organismului sunt multiple - începând de la reactiile oxidative, până la accelerarea îmbătrânirii şi scăderea imunităţii.
"În dieta unui adult proteinele trebuie să reprezinte doar 10-15% în timp ce dietele proteice te încurajează să mănânci carne şi brânză fără măsură, până nu mai poţi. Proteinele în exces fac acidoză în organism datorită amoniacului care rezultă din metabolizarea lor.
Şi cine zice acidoză, zice creşterea reacţiilor oxidative, accelerarea îmbătrânirii şi scăderea imunităţii. Excesul de proteine duce la decalcifieri osoase cu osteoporoză şi fracturi şi la probleme renale cu creşterea riscului de pietre la rinichi. Şi creierul suferă de la prea multe proteine, se instalează o stare de iritare, agitaţie şi nervozitate cu insomnie şi afectarea dispoziţiei, a stării de bine", a enumerat nutriţionista câteva tulburări care pot apărea din cauza dietelor bogate în proteine.
Chiar dacă slăbitul cu proteine este o metodă rapidă, Mihaela Bilic ne sfătuieşte să ne gandim la ceea ce se întâmplă după ce dieta se termină. Ea subliniază acele kilograme pierdute se reîntorc în 80% din cazuri şi, uneori, persoanele se îngraşă mai mult dacât au slăbit iniţial.