În timp ce unii indivizi nu apreciază gustul amărui al apei tonice, studiile arată că oamenii cu tendinţe psihopatice preferă mai degrabă alimentele şi băuturile amare.
Astfel, cei care optează adesea pentru cafea fără zahăr sau apă tonică sunt mai predispuşi la a da semne de machiavelism, sadism şi narcisism.
Asta înseamnă că aceşti indivizi prezintă o predispoziţie pentru un caracter duplicitar, sunt mai reci şi le lipseşte empatia, dau dovadă de superficialitate şi egoism, având tendinţa de a obţine plăcere în urma durerii celor din jur.
Cercetarea, efectuată la Innsbruck University din Austria, a implicat două experimente la care au participat 1.000 de subiecţi.
Pe lângă exprimarea preferinţelor în materie de mâncare şi băutură, subiecţii au completat şi chestionare în baza cărora le-au fost măsurate nivelul de agresiune, machiavelismul, stabilitatea emoţională şi tendinţa de a îmbrăţişa practici sadice.
Cercetătorii nu au ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte motivul din spatele preferinţei pentru gustul amar, însă sugerează că ar putea fi vorba de un soi de fior pe care indivizii îl resimt când consumă astfel de alimente.
Autorul sudiului, Christina Sagioglou, spune că pentru oamenii cu trăsături sadice, alimentele şi băuturile amare pot fi comparate cu "o plimbare cu un montagne russe, unde oamenii se bucură de activităţi care induc teama".