Trecutul
Ori de cate ori apar in discutie un fost iubit sau o fosta iubita, atmosfera se incinge. Cea mai inteleapta decizie ar fi ca astfel de discutii sa aiba loc de comun acord. De cele mai multe ori insa, cel care pune mai mare pret pe sinceritate va spune verde in fata totul despre relatiile anterioare, asteptandu-se la acelasi lucru de la partenerul de viata si aici apar problemele.
Intimitate in doi
Cata intimitate poti avea intr-un cuplu? Cat si ce anume poti sa tii pentru tine astfel incat partenerul sa nu creada ca ii ascunzi ceva? Sunt intrebari firesti pe care ti le pui de indata ce relatia voastra incepe sa prinda radacini. Ii spui tot si il lasi sa te citeasca asa cum ar face cu o carte deschisa sau iti rezervi dreptul de a avea amintiri doar ale tale si pareri pe care nu simti nevoia sa le impartasesti nimanui? In fata unui partener care te iubeste si vrea sa te cunoasca pana la cele mai mici detalii, nevoia ta de intimitate poate trece fie drept o lipsa de incredere care il jigneste profund fie drept acel "spatiu de manevra" de care ai nevoie atunci cand pui la cale ceva, prin care te asiguri ca exista o portita de scapare. Si-atunci, ce e de facut?
Daca ideile voastre despre intimitate si spatiu privat difera atat de mult, ar trebui sa stati de vorba serios, pentru a afla ce se ascunde in spatele acestor conceptii. Nevoia unuia dintre parteneri de a avea mai mult spatiu, mai multa libertate si implicit intimitate poate ascunde teama de angajamente, pe cand dorinta de a afla "tot ce misca" si de a sti fiecare detaliu din viata partenerului poate ascunde nesiguranta sau gelozie. Desi este sfatul cel mai comun in astfel de cazuri, comunicarea este cheia, deoarece conflictele apar atunci cand aceasta nu este eficienta sau lipseste cu desavarsire.
Schimbarea
Fie ca este vorba de o schimbare pe care partenerul vrea sa o faca si tu nu esti de acord, fie ca este vorba despre o schimbare pe care tu o sugerezi dar el o refuza categoric, vorbim despre un subiect sensibil, evitat de cele mai multe ori pentru ca duce la conflicte. Sa fii maleabil sau sa iti sustii parerea pana in panzele albe? Aceasta este intrebarea! Acceptand schimbarile sugerate de partener fara a-ti exprima dezacordul macar cladesti un zid de frustrari care la un moment dat va sta in calea fericirii voastre. Pe de alta parte, daca insisti in a-ti pastra propriile convingeri, fara a face nici cel mai mici compromis, riscati sa fiti nu un cuplu, ci doi indivizi care stau impreuna in aceeasi casa. Si-atunci ce e de facut? Cum adevarul este aproape intotdeauna undeva la mijloc, ideal este sa gasiti un echilibru intre schimbare si pastrarea statu-quo-ului.
Certurile in public
Chiar daca a avut un comportament nepotrivit, sa-l admonestezi de fata cu prietenii este probabil cel mai rau lucru pe care il puteai face. "Spalatul rufelor" in public este un subiect ce naste multe certuri in cuplu, motiv pentru care ar trebui evitate astfel de confruntari pe cat posibil.
Parerea vecinei...
... sau a prietenei, sau a mamei sau a colegilor. Nu conteaza despre cine este vorba, ci despre influenta pe care o au terte persoane asupra unor situatii care ar trebui sa va priveasca doar pe voi doi. Cel mai bine ar trebui sa ii "tai nasul" vecinei care si-l baga tot timpul unde nu-i fierbe oala. Iar mamei ii poti spune cate ceva despre viata ta de zi cu zi, dar asta nu inseamna sa ii povestesti cu lux de amanunte fiecare gest sau cuvant venit din partea partenerului, dupa care sa te lasi influentata de sfaturile ei. Cel mai bine este sa asculti ce au ceilalti de spus, dar sa iti pastrezi coloana vertebrala in relatia cu partenerul, judecand lucrurile in functie de propriile principii si nu dupa cum dicteaza gura lumii.
Hobby-uri separate
Este in regula sau nu sa aveti si alte interese in afara de cele comune? Desigur! Daca el iese la pescuit, tu poti merge linistita la shopping. Este firesc sa aveti preocupari diferite, fiindca sunteti personalitati diferite. Cu toate acestea, intervin probleme atunci cand unul dintre parteneri se simte neglijat. Din pacate, se ajunge la situatii in care ea ii interzice lui anumite lucruri, de dragul de a-l avea aproape, sau viceversa, obtinand in final exact contrariul.
Banii
Infidelitatea poate aparea intr-o relatie nu numai sub forma unor relatii sexuale extraconjugale ci si sub forma fraudei. Pentru ca banii sunt adesea un subiect spinos ce da nastere unor conflicte in cuplu, exista situatii in care partenerii isi ascund anumite informatii privind situatia materiala. Daca banii nu sunt pusi la comun, pentru a fi clar ca lumina zilei cine si cat cheltuie, apare asa-zisa infidelitate. Tu nu ii spui cat ai dat pe noua pereche de pantofi achizitionata iar el "uita" sa dea detalii despre echipamentul sportiv pe care si l-a facut cadou si uite asa se ajunge la situatii in care nu se stie unde au "fugit" toti banii.
Sexul
De pe lista subiectelor ce duc la conflicte intr-o relatie nu putea sa lipseasca sexul. Cum il faceti si cand, la intitativa cui si de cate ori pe saptamana - toate acestea devin uneori subiecte tabu pentru ca partenerii reactioneaza exagerat si refuza sa comunice sau mai rau, cred ca a comunica inseamna a-ti impune punctul de vedere. Daca stai bine sa te gandesti, sexul este marul discordiei in cuplu, fiind factor declansator al multor conflicte. Neconcordanta intre apetitul sexual al partenerilor va duce adesea la frustrari, ce vor lua ulterior forma unor reprosuri sau a unor actiuni mai grave, cum ar fi reactiile violente sau relatiile extraconjugale.
Viitorul
Nu de putine ori vei afla ca el si cu ea s-au certat pentru ca planurile lor de viitor nu coincideau. El vrea copii peste un an sau doi, ea vrea o cariera. Lui nici prin cap nu-i trece sa se casatoreasca iar ea este tot timpul cu gandul la maritis. Suna cunoscut? Ei bine, tocmai pentru ca suntem diferiti, problema unui viitor impreuna este una spinoasa. De multe ori partenerii ajung sa se desparta desi isi doresc cu disperare sa formeze un cuplu dar nu reusesc sa isi sincronizeze planurile de viitor. Trebuie sa stii ca in viata nu le poti avea pe toate si nu intotdeauna vor veni atunci cand vrei. Astfel, va puteti face liste cu obiective importante pe care vreti sa le vedeti realizate in urmatorii ani si apoi sa le comparati. Astfel, puteti stabili un plan comun, care sa tina cont de obiectivele ambilor parteneri. Daca tu vrei sa pui accentul pe cariera iar el vrea un copil in viitorul apropiat, puteti stabili de comun acord sa ramana el acasa pentru a creste copilul. Din moment ce va iubiti, casatoria nu este tocmai un lucru batut in cuie, iar daca unul din voi nu se simte pregatit nu este o tragedie. Exista o multime de lucruri de clarificat pana la pasul cel mare si ati face bine sa le puneti la punct inainte de a spune "DA", pentru a evita conflicte ulterioare.
Luati, spre exemplu, lista subiectelor tabu si demontati, pe rand, fiecare factor care ar putea duce la un eventual divort.
Scapati de secrete, stabiliti ce influenta vor avea parintii in viata voastra de familie, stabiliti limite si reguli in ceea ce priveste intimitatea, schimbarile, pasiunile, banii, sexul si abia apoi puteti vorbi in liniste despre un viitor fericit impreuna!