Iata cateva indicatii care te vor ajuta sa ai o relatie buna cu profesorii copilului tau.
1. Respecta!
E greu sa-ti pastrezi calmul daca ai impresia ca un profesor nu s-a comportat cum trebuie fata de copilul tau, insa este esential sa pastrezi un ton respectuos.
2. Intreaba
Oricat ti-ai dori sa fii alaturi de el constant, e imposibil. Asa ca inainte de a trage concluzii pripite, adreseaza-i profesorului intrebari legate de situatia copilului tau. Daca se plange ca un coleg l-a deranjat intr-un fel sau altul, intreaba profesorii daca au sesizat ceva in neregula in comportamentul celor doi copii.
3. Arata-ti aprecierea
Daca vezi ca situatia copilului tau se imbunatateste si iti vorbeste cu drag de o anumita materie sau de un anumit profesor, nu ezita sa stabilesti o intalnire cu profesorul respectiv pentru a-i multumi ca iti incurajeaza copilul sa se dezvolte. E benefic pentru copil sa ii contactezi profesorii nu numai atunci cand se intampla ceva rau, ci si atunci cand observi o schimbare in bine.
4. Asculta
Inainte de a-ti da cu parerea si de a-ti sfatui profesorul cum sa se comporte, aratandu-i unde greseste, ai grija sa asculti cu atentie. Nu vei beneficia de pe urma intrevederii daca tot ce faci este sa spui ce ai pe suflet si nimic mai mult. Cu siguranta are sfaturi pe care ti le va da cu placere, daca stii sa asculti cu atentie.
5. Pregateste-te
Daca ai multe intrebari si observatii, noteaza-le pe o hartie. Astfel nu vei avea surpriza ca pleci acasa doar pe jumatate lamurita. Fa-ti temele si asta se va vedea in evolutia copilului tau.
6. Anunta schimbarile
Daca familia voastra trece prin momente dificile si copilul are dificultati in a se acomoda, discuta cu profesorul, fiindca ar putea sa judece gresit performanta scazuta a elevului in acea perioada si sa il faca sa se inchida si mai mult in sine.
7. Renunta la defensiva
E destul de greu atunci cand ti se spune ca nu ai crescut un copil perfect. Nu lasa instinctul protector sa iti intunece judecata si fii rezonabila. Poate ca tu il vezi ca fiind un copil cuminte, insa la scoala, comportamentul lui se poate schimba radical. Fii obiectiva si deschisa, astfel incat sa iti poti ajuta copilul sa evolueze.
8. Asculta-ti copilul
Fie ca este vorba despre un avertisment primit de copilul tau de la unul din profesori, care necesita prezenta ta la scoala, fie ca este vorba despre un gest de-al profesorului care l-a deranjat pe copilul tau, important este sa il asculti pe cel mic inainte de a trage concluzii. Pune-i intrebari si clarifica orice incertitudine. Obtine toate detaliile necesare pentru a putea purta o discutie asa cum se cuvine cu profesorul.
9. Nu presupune ca profesorul a gresit
Cel mai rau lucru pe care il poti face este sa te prezinti la scoala cu o falca in cer si cu una in pamant, cerandu-i socoteala profesorului. Da, instinctul iti dicteaza sa iti protejezi copilul, insa trebuie sa afli ambele versiuni ale povestii, pentru a afla cine este, de fapt, de vina.
10. “Ataca” problema, nu persoana
De multe ori tinzi sa cauti un tap ispasitor in loc sa vezi cum poti rezolva problema. Daca este vorba despre note proaste, vezi daca nu cumva copilul tau chiuleste, nu isi face temele sau pur si simplu se gandeste la cai verzi pe pereti in timpul orelor, in loc sa presupui ca profesorul este un incompetent. Incearca sa afli daca nu poti lucra impreuna cu profesorul si copilul pentru remedierea situatiei. Nu exista dusmani in acest context, fiindca si tu si profesorul aveti drept scop pregatirea copilului pentru diverse situatii de viata, iar cel mai rau exemplu pe care i-l poti oferi este acela in care te razboiesti cu un cadru didactic.
11. Mergi mai sus doar daca e nevoie
Daca nu rezolvi problema pe cale de amiabila, este indicat sa te adresezi directorului. In plus, exista cazuri in care ar trebui sa mergi direct la conducere, intrucat pot fi implicati si alti copii, precum situatiile in care profesorul atinge elevul in mod inadecvat, aplica pedepse corporale dure sau abuzeaza in alt fel de cel mic.
Citeste si:
5 motive pentru a face inca un copil
Obiceiuri enervante ale mamei moderne - Te regasesti?
Relatia dintre mama si fiica - 2 reguli esentiale pe care sa nu le incalci