Dacă mănânci o varietate mai mare de fructe și legume îi asiguri corpului tău necesarul de aminoacizi mult mai rapid și mai sigur decât prin consumul de produse de origine animală. În plus, alimentele vegetale sunt bogate și în fibre, care ajută la scăderea colesterolului și au un efect alcalinizant uimitor, spre deosebire de alimentele acide, precum carnea, ouăle și brânza. Un organism cu prea mult acid ajunge să se îmbolnăvească, deoarece se blochează sistemul limfatic și cel digestiv nu mai funcționează corespunzător, iar ca urmare, te simți foarte obosită tot timpul și manifești evidente schimbări de dispoziție.
Orice mâncare conține aminoacizi, unele sortimente în catități mai mari, altele în cantități mai mici, dar doar anumite alimente au acele substanțe care ajută la fixarea proteinelor. În acest sens, organismul uman și-a dezvoltat abilitatea de a sparge celulele de mâncare și a absorbi exact acei nutrienți de care are nevoie, astfel că, atunci când mănânci, lanțul de aminoacizi este rupt și folosit de corpul tău. Prin consumarea unei mari varietăți de fructe și legume, te asiguri că extragi diferiți aminoacizi necesari.
Un exemplu elocvent de eficiență proteică a legumelor este că dacă mănânci 100 calorii din broccoli (aproximativ 4 cești), primești 11.2 grame de proteine, dar dacă mănânci 100 calorii din friptură (porție cât un pumn), primești doar 5.4 grame de proteine.
De fapt, există foarte mulți atleți, halterofili și maratonişti care sunt vegani, ceea ce demonstrează că o dietă bazată în exclusivitate pe alimente vegetale poate susține foarte bine organismul cu cantitatea necesară de proteine.
Așadar, nevoia de proteine poate fi satisfăcută de o dietă vegană sau vegetariană, iar mai jos ai o listă din care să te inspiri când ai nevoie de aminoacizi și proteine:
- semințe de chia 1/4 cană = 12 grame proteine;
- semințe de cânepă 1/4 cană = 10 grame proteine;
- semințe de floarea soarelui 1/4 cană = 8 grame proteine;
- spirulină 28 grame = 16 grame proteine;
- quinoa 1/4 cană uscată = 6 grame proteine;
- semințe de susan 1/4 cană = 7 grame proteine;
- semințe de dovleac 28 grame = 9.35 grame proteine;
- ciuperci 1 cană = 5 grame proteine;
- iarbă de orz 1/2 cană suc = 12.6 grame proteine;
- măcriș 1 cană = 3 grame proteine;
- mazăre 1 cană = 8 grame proteine;
- sparanghel 8 bucăți = 3.08 grame proteine;
- salată romaine 1 cană = 1 gram proteine;
- migdale 28 grame = 6.03 grame proteine;
- conopidă 1 cană = 2.28 grame proteine;
- rădăcină de maca 1 lingură = 3 grame proteine;
- broccoli 1 cană = 5.7 grame proteine;
- salată kale 1 cană = 2.5 grame proteine;
- germeni de grâu 1 cană = 5 grame proteine;
- avocado 1 bucată = 4 grame proteine;
- nuci braziliene pisate 1 cană = 20 grame proteine;
- fructe de goji 1 cană = 10 grame proteine;
- spanac 1 cană = 5.35 grame proteine;
- smochine 1 cană = 2.5 grame.