Amy Jane Griffiths, psiholog licenţiat şi profesor la Chapman University, arată că oamenii care apreciază toamna şi vremea rece o fac pentru că asociază sezonul cu o serie de evenimente şi tradiţii ce le amintesc de vremuri pline de fericire.
Creierul tău iubeşte toamna pentru că...
"Cu toţii tânjim după confortul şi siguranţa care vin odată cu tradiţiile şi previzibilul. Oamenii se raportează probabil la experienţele plăcute avute alături de prieteni şi familie şi acesta este un aspect aşteptat cu nerăbdare.", explică psihologul. Şi dată fiind anxietatea şi tristeţea generală cauzate de pandemia de coronavirus, specialistul arată că oamenii aşteaptă cu sufletul la gură toamna şi iarna pentru a se putea ancora într-o serie de trăiri asociate cu apartenenţa, confortul şi siguranţa.
Din punct de vedere biologic, temperaturile scăzute generează reacţii pozitive. Studii pe această temă arată că frigul îi determină pe oameni să aleagă filme pe care le asociază cu o aşa-zisă "căldură psihologică", precum comediile romantice. Când temperaturile scad, oamenii tind către experienţe care îi fac să se simtă mai apropiaţi de ceilalţi, iar dacă şi tu asociezi vremea mai rece a toamnei cu zile petrecute pe canapea, alături de cei dragi, cu mâncare bună, băuturi calde şi filme care-ţi încălzesc sufletul, acesta este, probabil, motivul.
Asocierile negative te fac să urăşti schimbarea anotimpurilor
Nu toată lumea apreciază, însă, toamna, iar cei care sunt, de regulă, deprimaţi pe timpul iernii, privesc sezonul premergător ca pe o corvoadă. "Ori de câte ori văd lucruri precum frunzele care îşi schimbă culoarea sau bomboane de Halloween în magazine, aceste aspecte ale schimbării de sezon îi duce cu gândul la faptul că vine iarna şi odată cu ea, tulburările afective sezoniere. Oamenii care urăsc iarna din cauza depresiei sezoniere nu se pot bucura nici de toamnă aşa cum o face restul populaţiei", arată Kathryn Roecklein, de la departamentul de psihologie din cadrul Universităţii din Pittsburg.
Unii oameni dezvoltă chiar predispoziţii pentru anumite anotimpuri în copilărie, ceea ce ar explica de ce unii adoră toamna în timp ce alţii o urăsc. "Sunt oameni care au ceea ce noi numim credinţe sezoniere, precum "Nu sunt în cea mai bună formă iarna.", iar aceia care îşi întăresc aceste credinţe sunt mai predispuşi la depresie în timpul iernii.", arată Roecklein.
Nostalgia dictează ce anotimpuri iubeşti
Pe de altă parte, e posibil ca oamenii care nu suferă de tulburări afective sezoniere să fie cei care au credinţe pozitive adânc înrădăcinate, precum "Toamna înseamnă timp petrecut în familie.", "Ciocolata caldă este cea mai bună băutură din lume." sau "Frunzele în culori tomnatice sunt foarte frumoase". Astfel, se activează amintiri pozitive despre toamnă din copilărie, iar nostalgia este o unealtă psihologică foarte puternică.
Trecerea timpului şi perspectiva unui viitor mai bun
De asemenea, Griffiths susţine că oamenii tind să caute evenimente prin care să marcheze trecerea timpului. După lunile de vară, cu perioada concediilor în care majoritatea oamenilor se deconectează de la bifarea zilelor din calendar, aceştia caută semne ale schimbării, iar trecerea către toamnă este dramatică şi uşor de observat. Deşi psihologul spune că a număra zilele şi a privi spre viitor pot fi modalităţi pozitive de a gestiona stresul de moment, acesta atenţionează totuşi să nu ajungi să crezi că evenimentele din sezonul rece pot vindeca tot stresul şi toată anxietatea adunate în ultimele şase luni.
Pentru toamna şi iarna lui 2020, psihologul recomandă să vă reimaginaţi tradiţiile, fără a avea aşteptarea ca acestea să fie la fel ca şi până acum.