Desigur, nimeni nu vrea să îi bage cineva cuțitul în rană atunci când trece prin situații delicate, așa că atunci când cineva este pus în fața faptului împlinit încearcă să aibă o atitudine pozitivă, însă uneori nu alege cuvintele potrivite și ajunge să-și facă mai mult rău decât bine, atât sieși cât și celor din jur. În acest sens, pentru a diferenția între spinjin și atitudine pozitivă toxică, Whitney Hawkins Goodman, de la Collaborative Counseling Center, a realizat un tabel în care prezintă principalele diferențe dintre cele două.
Vorbe de spijin, care inspiră speranță și validare
- Știu că sunt multe lucruri ce pot merge rău, dar hai să vedem ce poate merge bine!
- Probabil că este foarte greu să vezi partea plină a paharului în această situație, dar ne vom da noi seama la un moment dat ce și cum.
- Este întotdeauna neplăcut să te simți astfel. Există ceva ce putem face împreună astăzi, ca să te simți mai bine?
- Uneori este în regulă să renunți, dar gândește-te mai întâi la care este de fapt rezultatul la care vrei să ajungi.
- Probabil că-ți este foarte greu să ai o atitudine pozitivă în acest moment, așa că eu voi rămâne pozitivă și pentru tine.
- Este destul de normal să nu te simți bine în această situație.
- Toate gândurile și sentimentele sunt binevenite.
Atitudine pozitivă toxică
- Gândește pozitiv!
- Privește partea bună a lucrurilor!
- Fii fericită!
- Nu renunța niciodată!
- Trebuie să ai o atitudine pozitivă.
- Nu mai fii atât de pesimistă!
- Numai de bine, te rog.
Whitney Hawkins Goodman, care este psiholog de profesie, spune că: „Am realizat că lumea urăște cuvântul și am primit foarte multe comentarii pe tema . Însă există relații, scopuri în viață, planuri și situații în care este chiar indicat să te dai bătut, nu orice trebuie să fie o luptă. Uneori este mai bine să renunți, ca să poți lua în considerare și alte opțiuni.”