7 AM: Apă
Deşi pofteşti la o cafea tare de îndată ce te-ai trezit, creierul tău are nevoie de apă, susţine nutriţionistul Kamilla Schaffner. Adaugă un strop de lămâie într-un pahar de 250 de ml de apă pentru a scăpa de toxine.
8 AM: Mic dejun bogat în carbohidraţi
Nivelul insulinei, hormonul care transformă carbohidraţii în energie, scade pe parcursul zilei. Cu cât mai devreme consumi carbohidraţi, cu atât mai bine. O combinaţie de iaurt grecesc cu fulgi de ovăz şi un pahar de lapte îţi va aduce aportul potrivit de fibre şi îţi va asigura energie pe tot parcursul dimineţii.
9 AM: Cafea
După ce ai consumat un mic dejun consistent, ai voie să savurezi cafeaua, pentru un plus de adrenalină care te face să fii mai alertă şi îţi îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare.
10 AM: Seminţe de dovleac
O mână de seminţe te fereşte de tentaţia gustărilor nesănătoase şi aduce un aport de zinc, vitamina B şi acid linoleic, responsabil pentru atenuarea simptomelor menopauzei.
11 AM: Ţelină
Pe măsură ce stresul la locul de muncă începe să îşi facă simţită prezenţa, tensiunea ta creşte. Ţelina conţine potasiu, care scade nivelul de sodiu din sânge aferent stărilor de stres şi hipertensiunii. În plus, e o sursă bună de fibre, care ajută digestia, cu un aport caloric extrem de mic, astfel că nu îţi va strica pofta de mâncare.
12-1 PM: Salată cu somon
Un prânz pe bază de proteine îţi oferă mai multă energie decât unul care conţine carbohidraţi simpli, precum pâinea. Astfel nu te vei mai simţi obosită în a doua parte a zilei. Combină proteinele cu salată, roşii, castraveţi şi ardei graşi. Consumă legume înainte de ora 2.30 PM pentru a evita balonarea. Alege şi un strop de oţet balsamic pentru a îmbunătăţi digestia.
2 PM: Coacăze
Dacă vrei un desert, alege fructele, dar nu le consuma imediat după prânz, pentru că fermentarea poate provoca o indigestie. O mână de coacăze este o opţiune ideală la jumătate de oră de la masa de prânz, fiindcă au un indice glicemic scăzut şi sunt absorbite lent, ceea ce nu va duce la o scădere bruscă a nivelului zahărului din sânge.
3 PM: Banană
Organismul are nevoie de zahăr pentru un nivel echilibrat de energie şi pentru a-ţi păstra buna dispoziţie. Este ora la care cortizolul, hormonul stresului, îşi face de cap, aşa că fructoza din banană se va transforma în glucoză şi îl va ţine în frâu.
4 PM: Smoothie cu sfeclă şi ghimbir
La finalul zilei, această combinaţie îţi va menţine nivelul de energie la cote maxime. Sfecla şi ghimbirul au efect vasodilatator, ceea ce permite sângelui să circule corect la nivelul creierului, sporind concentraţia. În plus, ghimbirul temperează apetitul, scutindu-te de pofta de dulce. Poţi adăuga şi un măr în acest smoothie, pentru un gust mai plăcut.
5 PM: Fructe uscate
Dacă plănuieşti să mergi la sală sau pur şi simplu te pregăteşti pentru un drum lung către casă, vei beneficia de un plus de energie.
6 PM: Bere
Un pahar de bere are un efect calmant, ideal după o zi stresantă la locul de muncă
7 PM: Sparanghel
Dacă vrei să ajungi acasă şi să petreci timp de calitate alături de partener, sparanghelul, bogat în vitamina E, este benefic pentru apetitul sexual al femeilor.
8-9 PM: Curcan
Proteinele din carnea de curcan ajută la regenerarea muşchilor, cu un aport scăzut de grăsimi. În plus, carnea de curcan conţine un aminoacid esenţial care îţi dă o stare de bine, numit L-triptofan.
Combină carnea de curcan cu fasole edamame. Are un conţinut scăzut de zahăr şi grăsimi, dar îţi oferă fibre, care în combinaţie cu proteinele îţi protejează silueta. Adaugă şi un strop de ardei iute la cină pentru a-ţi accelera metabolismul.
10 PM: Vin
Un pahar de vin îmbunătăţeşte calitatea somnului. Ai grijă să îl consumi după cină, însă, pentru a evita un dezechilibru în ceea ce priveşte nivelul zahărului din sânge.
11 PM: Cireşe
Dacă vrei şi o gustare înainte de culcare, alege cireşele, întrucât conţin melatonină, hormonul care te ajută să adormi.