Ai, probabil, cel puţin un cunoscut care povesteşte cât e ziua de lungă şi nimeni nu pare să îl asculte. Orice întrevedere începe firesc, cu un zâmbet din partea ta, semn că îl asculţi cu atenţie, aşteptând punctul culminant al povestirii. După minute în care cuvintele curg neîncetat, te vezi nevoită să mimezi interesul, căutând o scuză să îi tai macaroana.
Dacă suspectezi că şi tu te faci vinovată de un astfel de comportament care ţi-ar putea periclita relaţiile personale şi profesionale, aplică "regula semaforului" la fiecare conversaţie şi astfel te asiguri că menţii treaz interesul interlocutorului de fiecare dată.
Creată de expertul în dezvoltare profesională Marty Nemko, regula se bazează pe cele 60 de secunde în care poţi profita cu adevărat de atenţia ascultătorului pentru a-ţi transmite mesajul.
"În primele 30 de secunde ale unei conversaţii, ai undă verde: ascultătorul este, cel mai probabil, atent la ceea ce spui. În următoarele 30 de secunde, eşti deja pe galben - interlocutorul speră că vei încheia curând ideea."
Dacă ai depăşit deja un minut, este în mod cert timpul să predai ştafeta.
Marty Nemko subliniază că există situaţii în care poţi "să treci pe roşu" - atunci când ascultătorul este în mod clar de interesat de ceea ce spui şi vizibil implicat în discuţie. Însă esenţial este să ai în vedere că în fiecare moment ce depăşeşte minutul regulamentar alocat discursului, riscul de a-ţi plictisi ascultătorul creşte considerabil.
Iată şi un test care te ajută să îţi dai seama dacă vorbeşti prea mult:
1. Explicaţiile tale depăşesc adesea minutul regulamentar.
2. Ai tendinţa de a-ţi exprima toate gândurile şi ideile într-un singur discurs.
3. Oamenii tind să evite contactul vizual atunci când eşti prin preajmă.
4. Te concentrezi asupra detaliilor, iar poveştile tale sunt pline de elemente care nu trezesc interesul ascultătorului.
Ţi-e greu să te adaptezi? Nemko îţi oferă câteva trucuri care te vor ajuta să porţi conversaţii antrenante:
1. După 30 de secunde, caută un punct al poveştii în care să te opreşti. Dacă este suficient de interesant, ascultătorul îţi va adresa întrebări suplimentare.
2. Dacă simţi că mai ai ceva de adăugat, fă o pauză în care să ceri feedback cu privire la subiect. Dacă răspunsurile interlocutorului te încurajează să oferi detalii, poţi continua.