Reteta de astazi este opera gastronomica a Andreei Beca, o bloggerita cunoscuta pentru retetele sale special adaptate, care atrag prin gust, aspect si calitati nutritive.
Ingrediente
5-6 mere potrivite
2 pere nici prea mici, nici prea mari
7-8 nuci
ghimbir
4 lunguri de stafide
4 linguri de zahar brun
1 lingura de scortisoara
un pahar de vin rosu de tara
Preparare tarta
Pentru sosul de vanilie ai nevoie de 1/2 baton de vanilie, 3 galbenusuri de ou, 400 ml smantana dulce si 4 linguri de zahar brun.
Aluatul necesita 1 cana de faina integrala de grau (100 gr.), 50 gr. de unt, 1 ou, 2 linguri de zahar brun, 1 lingurita de praf de copt si un varf de cutit de sare.
Framanta aluatul si intinde-l cat mai subtire. Intre timp, incinge cuptorul la 180 de grade Celsius si asaza aluatul pe o tava rotunda. Din loc in loc inteapa aluatul cu o furculita si baga tava la cuptor pentru 10 minute. Aluatul ramas baga-l la frigider pentru ca o sa ai nevoie de el la ornarea tavei.
Spala merele si perele, taie-le in bucati marisoare cu tot cu coaja si adauga peste ele restul de ingrediente. Pune-le la foc 2 minute si caramelizeaza-le putin, dupa care adauga peste ele vinul si lasa pe foc 5-10 minute.
Toarna amestecul de fructe in tarta deja coapta, scoate aluatul de la frigider si intinde-l in foaie subtire. Taie 10 fasii subtiri si orneaza tava in diagonala peste umplutura.
Pune pe ici colo cateva bucati de nuca si baga din nou tava la cuptor pentru 15- 20 de minute (cat sa se rumeneasca fasiile de pe tarta).
Preparare sos
Pune smantana la fiert cu batonul de vanilie pana cand da in clocot, apoi lasa la racit si pune peste galbenusurile frecate cu zahar. Pune din nou compozitia la foc mic si amesteca continuu pana obtii o compozitie cremoasa.
Taie tarta felii, si "inunda" portiile in sos de vanilie.
Pofta buna!
Citeste si:
Reteta zilei: Muschi de porc caramelizat