Numai în Statele Unite există aproximativ 5.1 milioane de oameni care sufera de Alzheimer. Chiar dacă nu a fost direct legat de înaintarea în vârstă, persoanele de o anumită vârstă se pare ca sunt mai predispuse la afecţiuni ale creierului. Vestea rea este însă că boala nu pare să intre in remisie şi până în 2050 peste 20% din populaţia planetei va avea de suferit de pe urma Alzheimerului.
Specialişti din neorologie şi tehnologie au lucrat împreună şi se pare că găsesc tratamente din ce în ce mai eficiente sau mai degrabă o soluţie pentru a diminia simptomele bolii. Cercetătorii de la Washington University School of Medicine din Missouri studiază o anumită proteină şi gena responsabilă pentru producerea ei. Această proteină tau menţine buna funcţionare a neuronilor într-un creier sănătos, dar într-unul deja bolnav de Alzheimer, ea face echipă cu celulele toxice. Pentru a arăta dacă unirea acestei proteina tau cu celelalte substanţe si celule toxice poate fi evitată, cercetătorii au injectat soareci cu oligonucleotide de cîte patru ori pe lună. Rezultatul a fost ca la cei mai în vârstă proteina şi-i oprit expansiunea, speranţa de viaţă a devenit mai mare şi şoarecii au fost chiar în stare să-şi recupereze anumite atribute de mult pierdute.
Din păcate, mai multe teste nu au avut rezultate chiar atât de bune. Nivelul de proteina tau a scăzut cu doar 20%, ceea ce a făcut cercetătorii să creadă că testarea pe oameni este posibil să ducă la efecte adverse. În plus, nu se ştie cu exactitate ce ar însemna pentru creierul uman scăderea nivelului de proteină tau.
În ultimii ani au fost testate diverse "soluţii" împotriva acestei boli grele, însa niciunul nu a inversat efectele Alzheimer. Mai este încă mult până să se poată spune cu certitudine ca un tratament funcţionează pe oameni şi asta în timp ce apar din ce în ce mai mulţi pacienţi.
S-a găsit un nou posibil remediu împotriva Alzheimer
Primele teste făcute pe pacienţii care suferă de Alzheimer au aratat că o simplă injecţie poate fi noul tratament împotriva bolii, pentru că reduce nivelul proteinei tau. Tratamentul este încă neomologat, dar vor mai fi făcute studii amănunţite pe maimuţe, pentru a se vedea apoi dacă este eficace şi pe oameni.