Pentru această situaţie, expertul în relaţii o dă drept exemplu pe Janie, o clientă cu o atitudine pozitivă şi un simţ al umorului ieşit din comun, care înţelege bărbaţii şi în preajma căreia aceştia se simt în largul lor.
După câteva şedinţe cu Evan, Janie şi-a găsit un potenţial partener, însă după câteva întâlniri, relaţia lor a stagnat, iar ea nu era deloc mulţumită. Încerca să arate că nu o deranjează, însă a mers prea departe, în opinia expertului. Ar fi trebuit să traseze limite şi să îi spună bărbatului exact ce simte.
De ce te contactează un potenţial partener numai o dată pe săptămână? De ce nu se înghesuie să îşi facă planuri în weekend cu tine sau să te prezinte familiei?
Răspunsul, spune Evan, este simplu. Nu vrea! Dacă îţi dă mesaj o dată pe săptămână, dacă nu îşi face timp pentru a te vedea regulat, dacă nu se arată interesat să treacă la pasul următor - toate se întâmplă pentru că aceasta este genul de relaţie pe care el şi-o doreşte: fără presiune, fără angajamente, fără aşteptări. Astfel, el câştigă, tu pierzi. El e mulţumit, tu nu.
Şi nu ai cum să câştigi aşteptând şi sperând că se va îndrăgosti nebuneşte de tine după patru luni sau şase luni de întâlniri ocazionale.
Câştigi evaluându-i eforturile şi ajungând la concluzia că nu merită să îţi mai pierzi timpul cu el.
Există o diferenţă între a-i oferi şase săptămâni pentru a alege între tine şi o altă femeie cu care se întâlneşte, spre exemplu, şi să rămâi prin preajmă când eşti, în mod evident, ultima pe lista lui de priorităţi.
Cum să reuşeşti să pui în practică acest scenariu?
Când începeţi să vă întâlniţi, nu trebuie să faci absolut nimic! El sună, el dă mesaje, iar tu nu faci altceva decât să oglindeşti eforturile depuse de el şi să îl întâmpini cu entuziasm şi căldură de fiecare dată.
Dacă nu revine suficient de repede sau suficient de des, aşa cum ţi-ai dori, ţine minte şi gândeşte-te că asta înseamna fie că se întâlneşte şi cu alte persoane şi nu este sigur că tu eşti cea potrivită, fie că nu este atât de interesat de tine şi doar te foloseşte pentru un strop de distracţie din când în când.
Aşadar, în primele etape ale unei relaţii, nu te concentra asupra a ceea ce simţi tu pentru el, ci încearcă să îi evaluezi comportamentul şi să cântăreşti eforturile depuse de el.
Oferă-i câteva săptămâni în care să îşi poată exprima intenţia de a forma o relaţie serioasă cu tine. Află în acest timp dacă sunteţi pe aceeaşi lungime de undă, după care trage linie şi anunţă-l că o astfel de relaţie nu va funcţiona.
Dacă pune preţ pe ceea ce aveţi şi are, într-adevăr, sentimente pentru tine, va lupta pentru a te păstra. Dacă, însă, ai evaluat corect comportamentul său, te va lăsa să pleci cu uşurinţă.
Scapi, astfel, de complicaţiile survenite în urma prelungirii unei astfel de pseudo-relaţii.